Csak pár percre lesz Tokió repülővel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kevesebb mint egy óra alatt érne New Yorkból Tokióba az a repülő, amit Richard Branson, az innovatív ötleteiről ismert angol milliárdos szeretne megépíteni.

Richard Branson, a forradalmi ötleteiről elhíresült angol milliárdos befektető újabb elképesztő tervvel állt elő: olyan repülőgépet építene, ami kevesebb mint egy óra alatt érne New Yorkból Tokióba – írja a Business Insider. Az átlagos menetidő replővel ezen a távon jelenleg 13 óra.

Az üzletember Virgin Galactic alapítója, a céggel az űrturizmus iránti növekvő érdeklődést aknázná ki. 2011-ben hozta létre a világ első kereskedelmi űrkikötőjét, a Gateway to Space terminált Új-Mexikóban. A kikötőből űrturista járatok fognak indulni, az utasoknak 200 ezer dollárba kerül egy két és fél órás repülés és pár perc a súlytalanság állapotában, és sokan hajlandóak ennyit fizetni a kalandért.

Branson a Business Insider beszámolója szerint meg van győződve arról, hogy a Virgin Galactic a szuperszonikus repülést is újraéleszti. „Olyan szuperszonikus repülőket fogunk építeni, amelyek sokkal, sokkal gyorsabban mennek majd a Concorde-oknál” – mondta. A Concorde-ok a London–New York távot három óra alatt tették meg, de 2003-ban leállították őket, mert nem voltak nyereségesek.

Az új szuperszonikus repülő a föld körüli pályán érné el a kívánt sebességet Branson szerint, ezen a módon ugyanis óránként 19 ezer mérföldet lehetne megtenni. A megvalósítás időpontjával kapcsolatban óvatosan fogalmaz, azt reméli, még az ő életében megvalósulhat az ötlet – Branson most 63 éves.