A kamara elnökének cégei sem fizették be a kötelező díjat

A kamara elnökének cégei sem fizették be a kötelező díjat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MKIK elnöke Parragh László két olyan cégben érdekelt, amely nem fizette be a kamarai regisztrációs díjat. A regisztrációs díj bevezetése óta folyamatos téma, hogy a vállalkozások nagy része nem hajlandó befizetni a hozzájárulást, és az elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy a vonakodó társaságok törlését is kezdeményezik.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László érdekeltségébe tartozó cégek nem fizették be a kötelező kamarai hozzájárulást – írja a Népszabadság. A hvg.hu ellenőrizte a nyilvánosan elérhető nyilvántartást, ennek alapján ez az állítás úgy tűnik két olyan cégre igaz, amelyben az MKIK elnöke közvetlen tulajdonos vagy érdekelt, egy további érdekeltségébe tartozó cég pedig befizette a regisztrációs díjat.  

Mint ismert 2012-től minden cégnek kötelezően regisztráltatnia kell magát a területileg illetékes kamaránál, és évi 5 ezer forint kamarai hozzájárulást kell fizetnie. Az erről szóló törvényjavaslatot éppen az MKIK támogatásával fogadta el a parlament 2011 végén, és a regisztráció egyik szorgalmazója Parragh László volt. A bevezetés után például azt nyilatkozta, a kamara a regisztrációt elmulasztó cégek törlését fogja kezdeményezni.

Nyűg a vállalkozóknak, nagy pénz a kamarának

A regisztrációs díj bevezetése óta folyamatos téma, hogy a vállalkozások nagy része nem hajlandó befizetni a hozzájárulást. Sokan csak egy újabb adónak látják, amiért érdemi szolgáltatást nem kapnak. 2012-ben a törvény által kötelezett 708 ezer vállalkozásból 545 ezer, 2013-ban az érintett 571 ezer vállalkozás közül 385 ezer fizette be a kötelező kamarai regisztrációs díjat az MKIK tavalyi adatai szerint. Ez nem kis pluszbevétel a kamarának: a 2012-ben várt 3,5 milliárd forintos bevételből 2,7 folyt be, a 2013-ban várt 2,8 milliárdból pedig 1,9. A többit behajtatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), ugyanis ez köztartozásnak minősül. Azt, hogy melyik vállalkozáshoz, mikor küldi ki emiatt a NAV-ot, a kamara dönti el.

Két céget nem találtunk

A kamarai regisztrációs díj befizetésének idei határideje március 31. volt. A hvg.hu ellenőrizte a Budapest Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online elérhető nyilvántartását, amelyre a Népszabadság hivatkozik, és eszerint a Parragh Kft. nem található a regisztrációs díjat befizető cégek között. A cégnyilvántartásban a társaság tulajdonosa Parragh László, valamint az egyesült államokbeli offshore paradicsomban, Delaware államban bejegyzett International Tiles Connections Corporation (a cég kézbesítési megbízottja Parragh Bianka). A Parragh Kft. egyébként a Parragh Kereskedelmi és Holding Zrt. jogutódja, amely régen az ország egyik legismertebb csempe- és szaniterforgalmazó cégének számított.

Parragh László, Orbán Viktor és Matolcsy György 2011-ben
©

Az International Tiles Connections Corporation ezenkívül tulajdonos még a Fusionics Kft.-ben és az ITC-INVEST Ingatlanhasznosító és Fejlesztő Kft.-ben is. Utóbbi a BKIK adatbázisának csütörtök délutáni adatai szerint befizette a regisztrációs díjat, a Fusionics Kft. viszont nem. A társaságban az amerikai tulajdonos cég kézbesítési megbízottja Parragh László (a Fusionics Kft. 50 százalékos befolyást meghaladó tulajdonosa Pólus Péter Csaba). A Fusionics Kft. egyébként 2012-es mérleget sem adott le, ami azt jelenti, hogy záros határidőn belül akár adószámát is felfüggeszthetik. A cégnek 2010–2011-ben nem volt bevétele. Azonban, ha a cég működik, a mérlegleadás nem elodázható.