Nem hagyják élni a légitársaságokat, azok elhagyják az országot

Nem hagyják élni a légitársaságokat, azok elhagyják az országot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több nagy nemzetközi légitársaság is jelentősen csökkentette venezuelai járatainak számát, mivel a külföldi légitársaságok nem vihetik ki az országból ott megkeresett pénzüket. A bevételek, melyek több milliárd dollárra rúgnak, elmaradása igen kellemetlenül érint több céget is.

Sorra csökkentik venezuelai járataik számát a nagy nemzetközi légitársaságok – írja a Bloomberg Businessweek. Legutóbb az American Airlines döntött úgy jelentősen levágja venezuelai járatainak számát. Ennek oka pedig az, hogy az országban szerzett bevételüket nem tudják elvinni Venezuelából.

Az IATA szervezet szerint a külföldi légicégeknek 4 milliárd dollárral tartoznak venezuelai eladásaik után, a kormány blokkolja a pénz kivitelét, mivel minden valutára szüksége van az államnak. A lépésre ugyanakkor a légitársaságok, egyelőre 11 társaságról van szó, úgy válaszoltak, hogy csökkentették venezeulai járataik számát. Az Alitalia, illetve az Air Canada teljesen be is szüntette caracasi járatát.

A venezuelai hatóságok a 25 külföldi légitársaságnak felajánlották, hogy fizetnek, ám nem a teljes összeget, hanem csak egy részét a tartozásnak. 16 légitársaság egyáltalán nem ment bele az üzletbe, ők szeretnének a jussukhoz jutni. A Lufthansának például 60 millió eurójába került eddig a kormány döntése, mindez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a cég profit warningot volt kénytelen kiadni.