Alig valakinek kellenek az állami ingyen tízezer forintok

Alig valakinek kellenek az állami ingyen tízezer forintok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Eddig több mint 8 ezren igényelték a kasszánként 50 ezer forint állami támogatást a január 1-jétől online pénztárgép alkalmazására újonnan kötelezett vállalkozások közül. Ez kevesebb, mint a kötelezettek harmada.

Eddig a mintegy 27 ezer kötelezett egyharmada nyújtott be kérelmet. A kötelezetteket megkeresi az adóhatóság, a támogatás a 2016. december 31-ig üzembe helyezett gépekhez jár. A támogatás maximum öt gép után jár, a támogatás iránti kérelmet – ami az adóhatóság honlapjáról letölthető – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz lehet benyújtani – mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hat kasszát engedélyezett, ebből öt kiskassza, ezek között is három hordozható típus. Az adatkapcsolat kiépítéséhez szerződést kell kötni egy szolgáltatóval, a gép adóügyi ellenőrző egységében sim-kártya van - ismertette.

Január elsejétől a következő szakmákban kell bevezetni a NAV-hoz bekötött pénztárgépet:

Az NGM közleménye szerint jövőre több tízmilliárd forintot hozhat a költségvetésnek az online kasszák kiterjesztése. A minisztérium számításai szerint 2017-től 230 ezer pénztárgép szolgáltat online, azonnali adatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Két év alatt az ekáerrel (elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer) együtt több mint 420 milliárd forintot hozott az online pénztárgép a költségvetésnek – írta az NGM.

A január 1-jétől pénztárgép használatára kötelezetteknek minden egyes bevételükkel el kell tudni számolni – a választott adózási módtól függetlenül, ugyanúgy, mint minden más gazdasági szereplőnek. Ha az érintett vállalkozások bevételeikről minden esetben számlát állítanak ki, havi adatszolgáltatási kötelezettséggel is számolniuk kell.

A katát választó kisvállalkozóknak különösen oda kell figyelniük arra, hogy minden egyes bevételükről legyen bizonylatuk (nyugtájuk vagy számlájuk), mert a kata alanyisága azonnal megszűnik, amint a NAV nyugtaadás elmulasztása miatt járó, mulasztási bírságot kiszabó határozata jogerőre emelkedik.

Hozzászólások