Ahol jobbos a főnök, ott a nők kevesebb jutalmat kapnak

Ahol jobbos a főnök, ott a nők kevesebb jutalmat kapnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy amerikai felmérés hozta ki a nem meglepő eredményt. És akkor is így van, ha a főnök is nő.

Len és Cal egyaránt vezető beosztásban lévő jogi szakember, mindkettőnek ugyanaz a feladata év végén: a beérkező értékelések alapján dönteniük kell a jutalom elosztásáról. Mindketten betartják a cég normáit, mindketten ugyanazzal a végzettséggel rendelkeznek, és a ranglétra ugyanazon fokán állnak. Mégis, Len női alkalmazottai sokkal nagyobb arányban kapnak a karácsonyi pénzből, mint Cal beosztottai. Az egyedüli különbség az, hogy Len liberális, Cal pedig konzervatív.

A fenti történet fiktív, de tökéletesen összefoglalja a Harvard Business Review (HBR) tanulmányának eredményét, amely egy amerikai jogi társaságnál felvett adatokból indult ki. A szaklap egy korábban már tudományosan is igazolt módszert használt arra, hogy a republikánus – demokrata skálán elhelyezze a menedzsereket: a hivatalos pártadományok értékéből határozta meg az egyes vezetők világnézeti felfogását. Az év végi bónuszok meghatározásánál is elég nagy mintát sikerült venniük, összesen 359 döntést tudtak vizsgálni.

Az adatok azt – az egyébként nem meglepő – eredményt mutatják, hogy minél liberálisabb a döntéshozó, annál kisebb a különbég a férfiak és nők jutalmazása között. A leginkább konzervatív főnökök átlagosan 5 ezer dollárral több jutalmat szavaztak meg a férfi beosztottjaiknak, és a HBR bárhogy csűrte-csavarta az adatokat, ezt semmilyen szakmai indokkal nem tudta alátámasztani. Sem a premizáltak végzettsége, sem a cégnél eltöltött ideje, sem a ledolgozott órák száma alapján nem jött ki akkora eltérés, amely megmagyarázta volna a férfiak felülreprezentáltságát.

Az viszont kiderült, hogy a legkonzervatívabb vezetők a nagy tapasztalattal bíró munkatársak jutalmazásában még az átlagnál is sokkal jobban kedveztek a férfiaknak, ezen a szinten már átlagosan 15 ezer dollár volt a nők hátránya. Ezzel összhangban az új munkatársaknál viszont nem tettek ekkora különbséget, ott sokkal kisebb volt a nemek közötti egyenlőtlenség.

A liberálisokhoz húzó felsővezetők ezzel szemben nem csak általánosságban tettek kisebb különbséget a nemek között, de még az sem volt kimutatható, hogy a tapasztalt vagy az újonnan felvett kollégák között ez a különbség nőtt vagy csökkent volna.

A tanulmány szerint a cégeknél elég sok mindent megtesznek a nemek közötti egyenlőség érdekében, a szolgáltató szektorokban azonban a premizálás körüli döntést nagyban befolyásolja, hogy az elvégzett munka értékelése bizonytalan. Mivel ez nem lehet egészen egzakt, a menedzserek döntéseinél az átlagosnál is nagyobb mértékben számítanak az egyéb értékek és meggyőződések – vagyis itt nagyobb tért kap a személyes politikai beállítottság.

A HBR arra is emlékeztet, hogy más kutatások szerint a férfiak előnybe helyezése nem függ attól, hogy a döntést ki hozza meg, azaz a nők is jobban jutalmazzák a férfi beosztottjaikat.

Hozzászólások