Rogán barátjára szabják a törvényt?

Rogán barátjára szabják a törvényt?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem lenne összeférhetetlen az ügyvédi hivatás és a cégvezetői pozíció az ügyvédi törvény formálódó módosítása szerint – írja a Magyar Nemzet, amely szerint a módosítást akár "lex Kertésznek" is lehetne nevezni.

Nemrég ugyanis a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs került kellemetlen helyzetbe emiatt. Az ügyvéd Kertész az Index cikke nyomán volt kénytelen lemondani saját cége ügyvezetői posztjáról. A lap szerint a jogszabály társadalmi véleményezésére biztosított időszak a héten lezárul, így nemsokára az Országgyűlés szakbizottsága elé juthat a javaslat.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda jelezte

A kabinetiroda – írták a szerkesztőségünkbe érkezett közleményükben – nem ért egyet az ügyvédi törvény módosításával. "A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben, az ügyvédi törvény tervezett módosításáról a Miniszterelnöki Kabinetirodának nem volt tudomása. A tervezett törvénymódosítást nem látjuk szükségesnek, és javasolni fogjuk a kormánynak az eredeti szabályozás fenntartását."

 

A jelenleg hatályos, 1998-as ügyvédi törvény alapján az ügyvédeknek szinte semmilyen munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyuk nem lehet a praxisuk mellett, nem lehetnek például gazdasági társaságban vezető tisztviselők.

Kertész esetében az összeférhetetlenséget a Budapesti Ügyvédi Kamara illetékes bizottsága állapította meg. Az ügyvédnek harminc napja volt dönteni, melyik pozícióját tartja meg, végül a praxisát választotta.

A friss tervezet elfogadása esetén azonban akár vissza is térhetne cége élére, mivel az lehetővé tenné, hogy az ügyvéd gazdasági társaság vezetője legyen, amennyiben azért díjazást nem kap. Ez alól is lehet azonban kivétel, mivel egy további pont kimondja: nem összeférhetetlen, ha az ügyvéd egy jogi személy vezető tisztségviselői feladatait látja el. Ennek megfelelően tehát a jövőben akár honoráriumért is végezhetnének cégvezetői tevékenységet az ügyvédek.

Az ügyvédi törvény további fontos változásairól itt írtunk.

Hozzászólások