Soros nem hátrál – pénzt tolt a CEU-ba

Soros nem hátrál – pénzt tolt a CEU-ba

Utolsó frissítés:

Juhász Gábor Szerző:

Juhász Gábor
Juhász Gábor
Tetszett a cikk?

A hollandiai bejegyzésű Stichting CEU Fundation Holland 1,2 milliárd forintra emelte a CEU Oktatási-Szolgáltató Nonprofit Kft. törzstőkéjét.

A feltőkésített magyar kft 97,6 százalékban a rotterdami alapítvány tulajdona, az amerikai The Central European University 2,4 százalékot birtokol. Mint a HVG múlt heti száma megírta, nemcsak az 1,1 milliárdos törzstőke-emelés gazdagította a Soros György egyeteméhez kapcsolódó kft-t, hanem további 3,8 milliárd forint is, ami a tőketartalékba került. A 2009-ben alapított kft – amelynek az üzleti éve mindig augusztus 1-jén kezdődik – a 2015–2016-os időszakot 794 millió forintos árbevétel mellett 377 milliós veszteséggel zárta. A bevétel többsége az egyetemnek és az Open Society Institute-nak számlázott bérleti díjból származott. Az ingatlanügyeket kezelő, campusépítő nonprofit kft korábban 17 millió eurós hitelt kapott a holland CEU alapítványtól, és a CIB Banknál is van – jövőre lejáró – tartozása. 

Magát az egyetemet, a Budapesti Közép-Európai Egyetem Alapítvány hozta létre. Az oktatási intézmény összes bevétele 17 milliárd forint volt tavaly, ebből 13 milliárdnyi volt az alapítói támogatás, közel 2 milliárd forint pedig a pályázati pénz. A kiadásokból a bérköltségek és bérjárulékok (beleértve az ösztöndíjakat is) több mint 12 milliárd forintot tettek ki a közel 700 munkavállalós egyetemen, ahol 184 teljes munkaidős oktató volt. A hallgatók száma közel 1500 volt, ők 117 országból érkeztek, a magyarok aránya 23 százalék volt 2016-ban.