Nincs még egy ilyen Gömböc a világon, mint a budapesti, és már a helyén van – fotó

Nincs még egy ilyen Gömböc a világon, mint a budapesti, és már a helyén van – fotó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Négy és fél méter magas, négy tonnát nyom, és tavasztól vízfelület veszi körbe, így lebegő testnek tűnik majd a rozsdamentes acélból készített Gömböc, amit egy nyolcadik kerületi irodaház előtt állítottak fel a héten.

A nyolcadik kerületi Nokia Skypark előtt felállított Gömböc a világ legnagyobb és első ilyen kültéri alkotása. Rozsdamentes acélból készítették, hogy emléket állítsanak ezzel a magyar leleményességnek. Egy olyan testről van szó ugyanis, amelynek megalkotása komoly kutatómunka eredménye – közölték korábban.

©

A Gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van. Sajátos formája miatt mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon.

©

A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint 10 évnyi kitartó kutatás után találtak rá a Gömböc formájára. Ezzel bizonyították Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtését, amely szerint létezik olyan homogén, konvex test, amelynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. 

A Corvin Gömböcöt a Futureal-csoport megbízásából Zalavári József művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette.

©