szerző:
hvg.hu

Az orosházi szocialista képviselőnek adott igazat a Békés megyei kormánymegbízott, a hivatal állásfoglalása szerint is válaszolnia kell a polgármesternek a testületi ülésen feltett kérdésre, akkor is, ha azt egy ellenzéki képviselő intézi hozzá.

„Még februárban tettem fel az ülésen a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség munkájával kapcsolatban, amelynek elnöke Simonka György, és amelynek az önkormányzatunk is tagja. Dávid Zoltán, polgármester, bár néhányszor megismételtem a kérdést, egyszer sem válaszolt” – magyarázta Füvesi Sándor, szocialista képviselő, miért is unta meg, hogy nem kapnak semmiféle tájékoztatást annak a szövetségnek a tevékenységéről, amelynek a város is alapítója. Végül a képviselő szeptemberben, írásban a Békés Megyei Kormányhivatalhoz fordult, amely az önkormányzat törvényes működése felett is őrködik.

A kormánymegbízott nevében a főosztályvezető válaszolt, az állásfoglalás az önkormányzati törvényre hivatkozva azt írta a polgármesternek, hogy harminc napon belül mindenképpen választ kell adnia a képviselő kérdéseire.

Füvesi Sándor szocialista képviselő kérdése egyébként a Dél-Békés Jövőjéért Szövetségre vonatkozott, amely azután alakult meg főként az orosházi és a mezőkovácsházi járás önkormányzatainak a részvételével, amelyeket Simonka maga mögé állítva szembefordult más Békés megyei településekkel még 2016-ban, hogy a ciklus uniós forrásainak nagyobb részét a Viharsaroknak megszerezze. Nem is jártak rosszul a Simonkát támogatók, hiszen a legkisebb települések is több százmillió forintot költhetnek el fejlesztésekre, szociális programokra. Persze a legtöbb pénzt Simonka faluja, Pusztaottlaka zsebelheti be, 1,7 milliárd forint jut a nyolcszáz lelkes településre, erről nyáron itt írtunk.

Simonka a Kánaánt a kétszáz szakemberrel és munkacsoportok munkájával magyarázza, szerinte az eredményeket a Calendula program hozta, aminek természetesen a parlamenti képviselő az ötletgazdája. Bármi történik a térségben, utat újítanak fel, vagy éppen iskolát, akkor azt Simonka nem mulasztja el megjegyezni, hogy mindez a Calendula programnak köszönhetően jött létre.

Ezért is szeretett volna tájékoztatást kérni az orosházi szocialista képviselő a szövetség munkájáról, amely a Calendula terven dolgozik. A szövetség 18 millió forintból gazdálkodik, évi 2,5 millió forint a személyi ráfordítás költsége, így a fantáziát kevésbé megmozgató összegeket emészt fel a szervezet működése. A szakértők és munkacsoportok tevékenysége, amelyek eredménye a pályázatok benyújtása, és azok megvalósítása, már érdekesebb lehetne. Egy ilyen programról tavasszal írtunk, amelyből kiderült, hogy olyan alapítvány nyert több százmillió forintot egy felzárkóztató programra, amelynek a székhelye egy használaton kívüli bódé. A kormányhivatal véleménye az volt, hogy a szövetséggel kapcsolatosan, mivel annak tagja a város, köteles tájékoztatást adni a polgármester, de a szövetség munkatársairól nem, mivel azok nem az önkormányzattal állnak szerződésben, erről nem köteles válaszolni még a polgármester sem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
CEU: a genderszak törlése a tanszabadság megsértése

CEU: a genderszak törlése a tanszabadság megsértése

Az Apple okosórája rögzíthette a szaúdi újságíró meggyilkolását, de ez a sztori nagyon sántít

Az Apple okosórája rögzíthette a szaúdi újságíró meggyilkolását, de ez a sztori nagyon sántít

Csődöt jelentett Amerika egyik legendás bolthálózata

Csődöt jelentett Amerika egyik legendás bolthálózata

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

Seszták Miklós köréhez kerülhet az utolsó kaszinó

Seszták Miklós köréhez kerülhet az utolsó kaszinó

Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszternek nevezték Trócsányit, perel

Idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszternek nevezték Trócsányit, perel