szerző:
Lengyel Miklós

120 órát dolgozom egy héten. Mind messzebbre kerülök a gyermekeimtől és a barátaimtól- így nyilatkozott a modern menedzser életformájáról Elon Musk. A Tesla vezére nem dicsekedett és nem panaszkodott, hanem bemutatta, hogy manapság a döntéshozó helyzetben milyen elvárással kerül szembe valaki.

Nos, pont ez az, amit a vállalkozó szellemű nők nem vállalnak Franciaországban. A munka felfalja a magánéletet, köszönjük, ebből nem kérünk. Ez derül ki abból a könyvből, mely forradalmat sürget a vezérkarokban, hogy több nő kerülhessen be anélkül, hogy ezért feláldozna szinte mindent.

Embertelen komédia 

Ez a könyv címe, mely Honoré de Balzac híres regénysorozatára utal: annak persze Emberi komédia volt a címe. A tempó azóta olyan mértékben gyorsult fel, hogy a szebbik nem egészen egyszerűen képtelen arra, hogy menedzser legyen. Pedig szándék lenne rá- nyilatkozta a párizsi Le Figaro női mellékletének az egyik szerző. Nicolas Bouzou, aki női szerzőtársával, Julia de Funès-szel számtalan felmérést végzett, adatokkal igazolja, hogy mind több nő érzi magát képesnek arra, hogy magára vállalja a leadershipet. Modellek már vannak, például Christine Lagarde, aki Chicagóban egy híres ügyvédi iroda főnöke volt, majd miniszter Franciaországban. Most pedig a Nemzetközi Valutaalap vezéreként nemrég egy indiai származású amerikai nőt nevezett ki az IMF vezető közgazdászának. Az OECD és a Világbank vezető közgazdásza is nő lett.

Macron ügyel arra, hogy a kormányban 50-50 legyen a nemek aránya

Franciaországban - Németországhoz hasonlóan - a hadügyminiszter is nő. Franciaország egyik korábbi igazságügyi miniszter asszonya akkor szülte meg gyermekét, amikor a kormány tagja volt. Rachida Dati egy héttel a szülés után már munkára jelentkezett.
Ez az, amit a nők többsége nem vállal!- hangsúlyozza a könyv szerzője. Csaknem háromnegyed részük ragaszkodik ahhoz, hogy legyen szabadideje a magánéletre és a családra. A férfiaknál ez az arány csak 62%. Jelenleg ugyanis a menedzser mindig elérhető, mert a globális gazdaság állandóan pörög, és aki kimarad, az lemarad.

Ennyit nem ér meg

Forradalmat sürget a menedzserek életformájában az Embertelen komédia című könyv, mely szerint a startup cégek modellje kedvező hatással lehet ezen a téren. Az új kisvállalkozások jóval kevésbé hierarchizáltak, kevésbé katonásak, mint a nagy cégek, amelyek szervezeti modellje a hadsereg volt. Az amerikai csúcsmenedzsert ezért is hívják CEO-nak, Chief Executive Officernek. Vagyis ő a főparancsnok. Ez a modell elavult- állítja a könyv, mely korszerűbb menedzsertípust szeretne látni a jövőben a döntéshozó pozícióban. Jelenleg a nők többsége nem vállalja az embertelen hajszát, amivel a menedzser élete jár. Nem akarnak úgy élni, mint Elon Musk. Vagy épp Steve Jobs. Az Apple legendás menedzsere élete végén már haldokolva döbbent rá, többet kellett volna élnie. A nők ezt ösztönösen tudják, és nem akarják életüket áldozni a munka frontján, akkor sem, ha ez eszméletlenül nagy jövedelemmel jár. Forradalmi változások nélkül nem lesz több nő a vezérkarban- állítja az Embertelen komédia. Csakhogy a globális gazdaság elvárásai és az egyén szempontjai egyre kevésbé esnek egybe. A modern menedzsernek mindig "képben kell lennie", akkor is, ha épp sírdogál a nemrég megszült gyerek. (Via Le Figaro)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Nőuralom az IMF-nél, indiai parasztcsaládból a csúcsra

Christine Lagarde, az IMF első vezérigazgatónője kinevezte az új vezető közgazdászt, aki Indiában született, amerikai állampolgár és nő. Ilyen még nem volt az IMF történetében amióta 1945-ben megalapították az intézményt a nemzetközi pénzügyek koordinálására. Gita Gopinath asszony pályafutása a globális karrier mintapéldája.

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen

Ez történt: elkezdték bekapcsolni a traffipax-figyelmeztetéseket a Google Térképen