szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs arzén, nincs ammónium az ivóvízben, uniós milliárdokból új technológiával tisztított víz folyik a csapokból több száz településen. Csak az a baj, hogy ihatatlan.

Vörös, büdös, zavaros ivóvízre panaszkodnak sok településen, ahol milliárdokból, új technológiával tisztítják a vizet. A drága projektekkel megtisztították ugyan a vizet az arzéntól, illetve más káros anyagoktól, amely így már megfelel a szigorú uniós előírásoknak, de nem szűnik az elégedetlenség, csak most büdös, zavaros víz folyik a csapokból. Legutóbb a delmagyar.hu írt arról, hogy a Víz Világnapján, amikor a Szegedi Vízmű Zrt megnyitotta a víztisztítót a közönség előtt is, a szakemberek bemutatták, hogyan működik a korszerű berendezés, és azt is, hogy mi okozza a korszerű technológia mellett is, a fogyasztók szerint sokszor ihatatlan vizet.

Szegeden öt telepen át jut el a mélyfúrású kutakból nyert víz, ezekben a tartályokban szűrik a vizet, de ezeket időnként le kell állítani a karbantartás miatt. Ekkor fordulhat meg a víz áramlásának iránya, és ez okozza az ivóvíz zavarossá válását. A Szegedi Vízmű Zrt vezérigazgatója viszont azt is közölte, hogy rövidesen új „alkatrészek” kerülnek a tisztító berendezésekbe, amelyekkel javulhat a minőség is.

2015 végére kellett lezárni több száz településen azokat az uniós pénzből finanszírozott projekteket, az új technológiával megtisztítják a sokszor magas arzén, illetve ammónium tartalmú ivóvizet, hogy az megfeleljen a szigorú uniós határértékeknek. Az országban 192 ivóvízminőség-javító projekt zajlott, az unió által kifogásolt szennyező anyagokat a Dél-Alföldön, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében mutatták ki a legnagyobb koncentrációban, itt zajlottak le a legnagyobb volumenű programok, összesen 217 település vizének arzén-, ammónium-, bór-, mangán- és vastartalmát kellett leszorítani az Európai Unió által előírt szint alá. Csongrád megyében szinte minden településen bele kellett vágni a több százmilliós programokba. Ezek közül például a makói járás 17 településének közös projektjéről többször is írtunk, itt a technológiát sem sikerült az előírásoknak megfelelően beüzemelni minden érintett településen, ezért itt lényegében új közbeszerzéseket írtak ki, újabb, közel egymilliárd forintból rugaszkodnak neki a projektnek.

A bökkenő csak az, hogy sok településen, ahol elvileg eredményesen zárultak az ivóvízminőség-javító programok, továbbra is panaszkodnak a lakosok az ihatatlan vízre, ami a csapból folyik. Az üzemeltető vízszolgáltatók azzal védekeznek többnyire, hogy a tisztító technológia megfelelő, csak éppen a megváltozott minőségű víz leold a vezetékekben korábban lerakódott anyagokat, ez okozza a legtöbb esetben a víz zavarosságát, bűzét. A megváltozott minőségről pedig rendre azt mondják az érintett szolgáltatók, hogy a változás csupán érzékszervi, de az egészségre semmiképpen nem károsak. A Qubit arról írt nemrégen, információik szerint a hatóságok, amikor az ivóvízből mintát vesznek, azt nem a fogyasztók oldalán teszi, hanem éppen a vezetékek bemeneténél.

A „megváltozott” minőség persze bosszantja a fogyasztókat, sokan nem is isznak csapvizet, ami plusz költséget is jelent, ennek ellenére fizetik a sárga csekkeket. Az ivóvízminőség-javító programokat levezénylő polgármesterek pedig többnyire azzal takaróznak, hogy a projektekben nem lehetett pályázni a vízvezeték hálózat felújítására, így bár a technológiával kiszűrik a káros anyagokat, amelyeket az uniós szabványok előírnak, de a vezetékekben lerakódott anyagok gyakran leválnak, így azoktól lesz sok helyen büdös, és zavaros a víz. A vezetékek cseréjére viszont nincs pénz, ez abból a jelentésből is kiderült, amelyet a Megyei Jogú Városok Szövetségének a megrendelésére készítettek szakértől a vízszolgáltatók helyzetéről még évekkel ezelőtt. Ez a jelentés kiszivárgott, ekkor lett teljesen nyilvánvaló, hogy, ha nem is hiába, de mégis, a fogyasztók számára nem éppen elfogadható eredménnyel záruló költséges projektek után, tovább folyik a csapból az ihatatlan víz. Csak most nem közegészségügyi kockázatot jelent a víz, hanem ihatatlan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből