Nébih: Ötezer sertést kellett az afrikai sertéspestis miatt leölni

Nébih: Ötezer sertést kellett az afrikai sertéspestis miatt leölni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az afrikai sertéspestis gyanúja miatt egész sertéstelepeket kellett leölni, a sertéstartók tájékoztatása azonban hiányos.

Hétfőn délután kaptunk választ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) arra a kérdésünkre, hogy eddig összesen mennyi házi sertést kellett leölni az afrikai sertéspestis miatt. Az már a hvg.hu korábban megjelent riportjából kiderült, hogy nem nagyon mérlegelnek a hatóságok, amennyiben a legcsekélyebb gyanúja is felmerül annak, hogy egy sertéstelepen megjelent a vírus, akkor azonnal elrendelik az állomány kiirtását.

Ahogy beszámoltunk róla, az érintettek nem rendelkeznek minden információval, a teljes körű tájékoztatás miatt pedig nagy a bizonytalanság és a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság is. Szakmai körökből úgy tudjuk, hogy a járványügyi helyzetben alkalmazható szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a tájékoztatást korlátozzák, például nem kell közölniük a hatóságoknak, hogy milyen indokkal ölték le az állatokat, bár ezt a Nébih kérdésünkre cáfolta. A pénteken elküldött kérdésünkre, hogy mennyi állatot kellett eddig leölniük, a Hivatal hétfőn küldte meg válaszát, amelyben közlik, hogy ötezer házi sertést kellett kiirtaniuk mostanáig.

Hozzászólások