Nyomozás indult Angolában az országot kifosztó elnöklány után

Nyomozás indult Angolában az országot kifosztó elnöklány után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Isabel dos Santos számára az lesz az igazi érvágás, ha számláit Európában is zárolják.

Isabel dos Santos 2,2 milliárd dolláros vagyonát jelentős részben Angolát megkárosítása szerezte- állítja a főügyész abban az országban, ahol nemrég még Isabel apja állt az ország élén. Ám José Eduardo dos Santost leváltották, utóda pedig úgy akarja megmenteni a rendszert, hogy beáldozza elődjének családját. Különösen miután az Isabel dos Santos ügyeit leleplező, vasárnap este kiadott Luanda Leaks ország-világ előtt leleplezte a nő vagyonának eredetét.

A PriceWaterhouse is érintett lehet

Angolában ugyan mindenki tudott az elnöki család nepotizmusáról és a mindent átfogó korrupcióról , de a globális méretek meglepetést keltettek.

Az is kiderült, hogy PriceWaterhouseCoopers évtizedeken keresztül tanácsadói szerepet töltött be Isabel dos Santos vállalatbirodalmában. A PWC regionális főnöke máris vette a kalapját: Jaime Esteves volt a felelős Angola, Portugália és a Zöldfoki-szigetek piacáért.

Isabel dos Santos Londonban tanult, és első munkahelye a PriceWaterhouse volt. Alaposan megismerhette tehát belülről a céget, amellyel azután gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki, mihelyt hazatért Angolába, hogy apja „hercegnőjeként” megkezdje vállalatbirodalmának kiépítését. Amikor 2016-ban az állami olajóriás, a Sonangol élére került, a pénzügyi igazgatót is a PriceWaterhouse-tól hozta.

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

A Luanda Leaks rávilágított arra, hogyan működött a nemzeti együttműködés rendszere Angolában.

Mindenki olajra lépett

Angola Afrika második legnagyobb olajtermelő állama. Exportjának a 90%-a az olajhoz kapcsolódik. A Sonangol - az állami olajcég nemcsak a gazdaság, de a politikai hatalom kulcsa is. Ide nevezte ki főnöknek lányát José Eduardo dos Santos. A kinevezést követő felháborodás vezethetett aztán bukásához, amely egy évvel később következett be.

Angola főügyésze is a Sonangol ügyeit firtatja elsősorban, de az érintettek időben észbe kaptak. Senki sincs már Angolában - számol be erről a Guardian, mely korábban számba vette: hány luxusingatlanja van Isabel dos Santosnak a világon. Valószínű, hogy ezekről Angola főügyésze is tud valamit, mert csütörtökön portugál kollégájával tanácskoztak Lisszabonban, ahol az a magánbank működik, mely kulcsszerepet játszott Isabel dos Santos pénzügyi birodalmában.

Angola vissza akarja kapni a pénzét - ezt egyértelművé tette az afrikai állam gazdasági ügyekkel foglalkozó államminisztere. Manuel José Nunes Junior szerint legkevesebb 1 milliárd dollár visszajár Isabel dos Santos 2,2 milliárd dolláros vagyonából. Az érintett persze nem így gondolja: arra hivatkozik, hogy politikai boszorkányüldözés folyik ellene Angolában. Isabel dos Santos el akarja adni részesedését Portugália egyik bankjában, mely fontos szerepet játszott az angolai ügyletekben. Az Eurobic részvényeinek 42%-a az ő kezében van. Lehet, hogy az eladásra már nem lesz ideje Afrika leggazdagabb asszonyának, ha az igazságszolgáltatás befagyasztja vagyonát Angola után Portugáliában is.

Hozzászólások