Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Március közepén beszakadt a legnagyobb hazai csomagautomata-cég forgalma, de aztán kilőtt, és azóta is hasít. A webshopos rendelők még mindig szívesen kérik a kihalt plázákba a csomagjaikat, amiket az emberek gyorsabban vesznek át, mint a járvány előtt.

Minden rendben lesz
Annyi baljós hír van manapság, hogy mindenki vár valami jobbra, biztatóra. Így vagyunk ezzel mi is: nem dobja fel sem a home office-ban, sem a szerkesztőségben ülő újságírót a helyzet, amikor jóformán csak bajokról szóló információkat kap. Pedig van azért olyan is, aminek örülni lehet, ami megnevettet, vannak remek kezdeményezések, példaértékű kiállások. Ezeket gyűjtjük ebben a cikksorozatban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus miatt pörög az internetes kiskereskedelem, a házhoz szállítás pedig népszerűbb, mint valaha, az érintett vállalkozások alig bírják kielégíteni az igényeket – ez persze nem meglepő, a kormány a járványhelyzet miatt korlátozta a fizikai üzletek nyitva tartását, a munkavállalók jelentős része pedig nem jár be a munkahelyére, otthon ül home office-ban és/vagy a gyerekére vigyázva. Továbbá a kijárási korlátozások miatt legalábbis nem ajánlott lemenni a nagymamához vidékre, vinni neki ezt-azt, vagy esetleg hozni tőle egy kis pogácsát – marad tehát a csomagküldés.

A csomagautomaták ebben a környezetben különleges helyzetben vannak – mármint szó szerint, egyfelől ugye csomagküldésre használhatók, amire most nagy szükség van, másfelől a lakásoktól jellemzően eltérő helyszíneken vannak, ahova most nem annyira járnak az emberek.

Március közepén beszakadt, aztán kilőtt

A csomagforgalom növekedése március közepén megtört a Foxpost automatáiban, elsősorban a magánszemélyek által küldött csomagok forgalmában 50 százalékos visszaesést tapasztaltak – közölte a hvg.hu-val Bengyel Ádám, a cég alapító-vezérigazgatója. A cég forgalma a kijárási korlátozások bevezetéséig erős, 30 százalékos növekedésben volt a tavalyi évhez képest. A hó közepi visszaesés ellenére a márciust 24 százalékos növekedéssel zárták 2019 márciusával szemben – ez jól mutatja, hogy milyen erős növekedési pályán voltak a karantén előtt.

A visszaesés azonban nem tartott sokáig. „A karantén első két hete után az emberek rájöttek, hogy bevásárolni el kell menni, és szinte mindenütt van már Foxpost-csomagautomata,

ráadásul a húsvét közeledett így a forgalmunk kilőtt,

jelenleg a karácsonyi volumeneket meghaladó napi csomagmennyiséget kezelünk” – mondja Bengyel Ádám. A magánszemélyek általi feladások száma április 4-én robbant és hirtelen megnégyszereződött, tehát az eredeti, járvány előtti növekedési trend duplájára ment vissza a forgalom.

A kihalt plázák még mindig népszerűek

Abban is volt változás, hogy elhelyezkedésük szerint mely automatákat preferálják a Foxpost ügyfelei. A plazákában lévő automatáik növekedése alacsonyabb mértékű, mint az élelmiszerüzletekben kihelyezett automatáiké. Persze ez sem meglepő, a plázák lényegében kihaltak, a bennük található üzletek nagy része teljesen bezárt, akár kötelező volt, akár csak a forgalom lenullázódása indokolta.

„Furcsamód elsősorban a magánszemélyek küldenek kevésbé plázákba, míg a webshopos rendelők továbbra is szívesen kérik a plázákban levő automatáinkban a rendeléseiket” – teszi hozzá Bengyel Ádám.

A Magyar Posta mintegy 51 automatával rendelkezik országszerte, ezek kihasználtsága stabil. Tapasztalataik szerint nincs olyan automata, amelynek forgalma kifejezetten a járvány miatt hirtelen megnőtt vagy épp ellenkezőleg csökkent volna – közölte a cég.

Az automatából házhoz küldés is kilőtt, itt is a normál forgalom dupláját kezeljük

– hívja fel a figyelmet egy újabb érdekességre a vezérigazgató. (Házhoz egy külsős futárcég viszi a csomagautomatában feladott csomagokat.)

A Foxpostnál nem tapasztaltak változást abban, hogy hogyan fizetnek az ügyfeleik (például webshopban előre vagy az automatánál utánvéttel). Ezzel szemben a Postánál azt tapasztalták, hogy gyakoribb az online fizetés a korábbiakhoz képest, azaz a megrendelt termékért előre fizetnek, a webshopon keresztül, hogy „a terméket csak gyorsan és egyszerűen át tudják venni”.

Gyorsabban átveszik az emberek

A Foxpostnál 7 napra emelték azt az időt, amíg egy beérkezett csomagot az automata rekeszében hagynak (vagyis amíg az automatából át lehet venni), hogy az ügyfeleknek „legyen ideje a heti bevásárlást és csomagügyek intézését összekötni”. Ennek ellenére

a csomagátvételi idő felgyorsult, az eddigi átlagos 24,3 óráról 23 órára.

Vagyis annak ellenére, hogy a lakosság (átlagban) kevesebbet mozog a lakásán kívül, az emberek (átlagban) hamarabb elmennek a csomagjaikért. Ezt persze magyarázhatja, hogy a mostani helyzetben sok embernek több szabadideje van csomagért menni, illetve rugalmasabban tudja beosztani az idejét – már csak azért is, mert a szabadidő eltöltésének lehetőségei enyhén szólva beszűkültek a korlátozások miatt.

A Posta csomagautomatáiban a csomagok őrzését 2 munkanapig biztosítják, de ügyfeleik jellemzően 24 órán belül legtöbbször átveszik csomagjaikat. „A járványügyi helyzetben – az idő rövidségére való tekintettel – nem figyeltünk meg ettől markánsan eltérő gyakorlatot” – állítják.

Növekedés várható

A járványhelyzet miatt a Foxpostnál nem volt szükség működésbeli változtatásokra vagy fejlesztésekre, legalábbis a higiéniával, fertőtlenítéssel kapcsolatos pluszintézkedéseken felül. 2019-ben hozott döntés alapján a hálózatot idén duplájára bővítik.

Hosszabb távon Bengyel Ádám egyértelműen arra számít, hogy egyre nagyobb lesz az igény az érintésmentes, biztonságos csomagküldésre, amely véleménye szerint az automatás küldésnél valósítható meg a legjobban. Ráadásul a kijárási korlátozások miatt a legtöbb személyes csomagátvételi lehetőség megszűnt, több ezer csomagpont vált elérhetetlenné, vagy erősen korlátozott hozzáférésűvé.

A piaci és a postai előrejelzések szerint is a várhatóan elhúzódó veszélyhelyzeti állapot hosszabb távon is erősíteni fogja az online megoldásokat – állítja a Posta. Így arra is számítanak, hogy a csomagautomaták népszerűsége és ismertsége is növekedni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is

Radar360: Utcára mentek az emberek Prágában, Párizsban és Minszkben is