Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az alkotmánybíróság szerint az NBB nem veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank alkotmányos feladatellátását.

Az Alkotmánybíróság elutasította 53 ellenzéki képviselő panaszát az egykori KGST-pénzintézet, a Budapestre települt Nemzetközi Beruházási Bank kiváltságai miatt.

Már az erről szóló törvény elfogadásakor nagy vitát váltott ki, hogy az intézmény teljes mentességet kapott a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és más hatóságok ellenőrzései alól, a rendőrök pedig csak akkor mehetnek oda be, ha a bank hívja őket. Az NBB-t nem kötelezték számviteli szabályok bevezetésére sem, és dolgozói diplomáciai mentességet kaptak. Az ellenzék és a sajtó egy része csak „Putyin bankja”-ként emlegette, és Budapestre költözése nem cáfolt hírek szerint az amerikai kormány bírálatát is kiváltotta. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője  „lopakodó hazaárulásról”, „biztonsági kockázatról” beszélt.

Mindezzel szemben a kormány így érvelt: „A Nemzetközi Beruházási Bank székhelyének áthelyezése új lehetőségeket teremt a magyar pénzügyi és gazdasági élet szereplőinek. Minden az intézménynek biztosított mentesség teljes mértékben összhangban van a nemzeti és a nemzetközi jogszabályokkal, az ENSZ-szervezetek központjai is hasonló mentességeket élveznek. Magyarország mellett öt másik NATO és EU tagország található a pénzügyi szervezet tulajdonosi struktúrájában.”

Az Alkotmánybíróság egyenként megvizsgálta a kifogásokat, és mindegyiket alaptalannak találta. Azt például, hogy a bank magyar dolgozóit munkaügyi vita esetén megfosztanák alkotmányos jogaiktól, azért, mert a pénzintézet alapszabályában „az egyedi munkaügyi jogviták alternatív vitarendezése biztosított”.

Igaz, hogy az Ab két éve az Európai Szabadalmi Bíróság ügyében kimondta: az ország szuverenitását sértené, ha csatlakoznánk hozzá, mert „nem lehet törvényben kihirdetni olyan nemzetközi szerződést, amely bizonyos jogviták elbírálását teljesen elvonja a magyar bíróságoktól, és nem szerepel az Európai Uniót létrehozó szerződésben”. A mostani eset azonban más, hívják fel a figyelmet az alkotmánybírák. Itt ugyanis az esetleges munkaügyi, illetve egyéb jogviták „nem általában kerülnek át egy felállítandó nemzetközi bíróság joghatósága alá (ahogyan a szabadalmi perek kerültek volna át az Európai Szabadalmi Bíróság kizárólagos joghatósága alá), hanem – a nemzetközi joggyakorlatban bevett módon – egy nemzetközi szervezet biztosít megfelelő alternatív vitarendezést az alapszabálya által meghatározott fórumok, a tagországokban jelenlévő iparkamarák mellett működő vitarendezést szolgáló testületek előtt”.

Ami a NBB dolgozóinak büntetlenségét illeti, az Ab úgy látja: tévednek a képviselők, akik szerint a bank „olyan abszolút immunitással rendelkezik, ami még bűncselekmény elkövetésének esetére is kibúvót biztosít a magyar rendvédelemi szervek eljárása alól”. Ugyanis csak „a funkciók teljesítéséhez és célok eléréséhez szükséges előjogokról” van szó, a bírósági és közigazgatási eljárások alóli mentesség „a szolgálati kötelezettségeik teljesítése során elkövetett cselekményekkel kapcsolatban” érvényes, és ez sem terjed ki a közúti baleset során okozott kárral kapcsolatos polgári felelősségre. Bizonyos esetekben az alapszabály lemondásra is kötelezi a bírósági eljárással fenyegetett tisztviselőt. Az sem igaz, hogy az NBB a Magyar Nemzeti Bank alkotmányos feladatellátását veszélyeztetné.

Ezért az Ab elutasította a képviselők beadványát. Az egyetlen különvéleményt Pokol Béla alkotmánybíró írta, de azért, mert szerinte nem is lett volna szabad érdemben vizsgálni a kérdést. Ő úgy gondolja, hogy ha az Ab nemzetközi szerződés kihirdető törvényt vizsgál utólagosan, az „önhatalmú hatáskörtágítás”, amire nincs joga.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
De miért volt ilyen nagy a bejrúti robbanás?

De miért volt ilyen nagy a bejrúti robbanás?

Előrébb jár a nők jogainak terén egy indiai cég, mint sok hazai vállalkozás

Előrébb jár a nők jogainak terén egy indiai cég, mint sok hazai vállalkozás

Megvan a lista, milyen fesztiválzenekarok tarthatnak raktárkoncertet

Megvan a lista, milyen fesztiválzenekarok tarthatnak raktárkoncertet