szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A józsefvárosi polgármester szerint ők szabályosan kötöttek gyorsított, meghívásos eljárásban szerződést új közétkeztetési szolgáltatóval, és nem tehettek mást, az előzőt fel kellett rúgni – hiába jutott ennek ellenkezőjére a Közbeszerzési Döntőbizottság.

„Abban a helyzetben mi az egyedüli és helyes megoldást választottuk, ezt fogjuk képviselni a közigazgatási peres eljárásban is, amit megindítunk a döntőbizottsági határozat ellen” – nyilatkozta Pikó András józsefvárosi polgármester a Józsefvárosi újságnak, miután az önkormányzat 50 millió forintos bírságot kapott a Közbeszerzési Döntőbizottságtól (KD). A testület szerint az önkormányzat szabálytalanul bonyolított le közbeszerzést ahhoz, hogy új közétkeztetési szolgáltatóval szerződjön. A KD a bírság kiszabásán túl a szerződést semmisnek nyilvánította.

Az előző szolgáltatóval való együttműködést pedig az önkormányzat mondta fel, így a kerületnek most nincs szerződése. Pikó azt nyilatkozta, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék konyháján készítik el a napi 700 adag ételt egészen augusztus 31-ig. Emellett azt remélik, nyár végére lezárul az új közbeszerzés, és szerződést tudnak kötni, így szeptembertől új szolgáltató láthatja el az óvodai, az iskolai és az idősotthoni közétkeztetést.

A polgármester megismételte, hogy álláspontjuk szerint az önkormányzat Klassz Menza Kft-vel fennálló szerződése jogsértő volt, és egy év a felmondási ideje. „Polgármesterként nem mondhattam, hogy fenntartom a jogsértő állapotot még egy évig. Ki kellett mondani a szerződés semmisségét, érvénytelenségét” – mondta Pikó. Ezzel szemben a Klassz Menza szerint csak bíróság állapíthatja meg bármely szerződés érvénytelenségét, így álláspontjuk szerint az jelenleg is hatályos, és készek folytatni a szolgáltatást.

Egyébként hasonló álláspontra helyezkedett a KD is, amely alapvetően épp azért meszelte el az önkormányzat eljárást, mert

ha a szerződésben foglaltaknak megfelelően mondták volna fel azt, akkor lett volna idejük rendes közbeszerzési eljárást lefolytatni

– az önkormányzat gyorsított, meghívásos eljárása így indokolatlan volt.

Ráadásul a KD szerint az önkormányzat már 2019 nyara óta tudott róla, milyen szerződése van a Klassz Menzával, hiszen a szerződést akkor módosították, és az önkormányzat elfogadta a Klassz Menza jogelődje, a Pensio Kft. (amellyel az önkormányzat eredetileg leszerződött) csak a közétkeztetési üzletágát ruházta át a Klassz Menzára. Pikóék ezt kifogásolják, a polgármester szerint

az még a fideszes vezetésű önkormányzat volt,

ők pedig csak májusban szembesültek a helyzettel. „Erről nem akar tudomást venni a döntőbizottság. Nehéz ezt másképp értékelni, minthogy a Fidesz keresi azokat az eszközöket, melyekkel kimenti a közpénzszivattyút működtető korábbi döntéshozókat”. Pikónak abban természetesen igaza van, hogy 2019 őszén változott az önkormányzat vezetése – azonban maga az önkormányzat azonos önmagával attól függetlenül, hogy hívják a polgármestert.

Pikó szerint szabályosan jártak el, amikor szakítottak a Klassz Menzával és leszerződtek az új céggel. „A tárgyalásos közbeszerzési eljárás szerintünk indokolt volt, méghozzá azért, mert a közétkeztetés kiemelt fontosságú közérdek. Szerintük [mármint a KD szerint – a szerk.] meg a közétkeztetés közérdek ugyan, de nem kiemelkedő” – mondta a polgármester. És valóban, a KD erre a megállapításra jutott, ez azonban azért volt kérdés, mert ha az új, Euresttel kötött szerződést a KD kiemelkedően közérdekű jelentőségűnek értékeli,

akkor az összes megállapított szabálytalanság ellenére eltekinthetett volna semmisségének megállapításától.

Így vagy úgy, Pikó szerint az 50 millió forintos bírság vállalható:

persze fáj, mert azt ki kell fizetni. De még így is 120 millió forintot spórolunk fél év alatt.

A régi szerződés felmondása után az Euresttől például máris 25 százalékkal olcsóbban kaptuk az ételt, így tudtuk csökkenteni 10 százalékkal a józsefvárosiak által fizetendő térítési díjakat. Brutálisan túlárazott volt a régi szerződés.”

Az ügy biztosan önkormányzati vizsgálóbizottság elé fog kerülni, mert ebben egyetértenek a helyi Fidesszel – állítja Pikó. „Ők szeretnék kivizsgálni az ügyben általam hozott döntéseket és azok törvényességét, én pedig állok elébe, viszont mi pedig szeretnénk az eredeti szerződés körülményeit és a közétkeztetés 2015–2019 közötti időszakát kivizsgálni” – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Börtönt ostromoltak a terroristák Afganisztánban, legalább 75 bűnöző szabadult ki

Börtönt ostromoltak a terroristák Afganisztánban, legalább 75 bűnöző szabadult ki

Így kapta a nevét a Nike egyik legendás cipője

Így kapta a nevét a Nike egyik legendás cipője

A kínai luxusautók csúcsa az 5,6 méteres Hongqi H9+

A kínai luxusautók csúcsa az 5,6 méteres Hongqi H9+