Orbán maszkot posztolt a Mészáros építette új Duna-híd átadójára

Orbán maszkot posztolt a Mészáros építette új Duna-híd átadójára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkészült a Monostori híd, de az átadását nem verték nagy dobra.

Csupán meghívóval lehet részt venni a két Komáromot összekötő új Duna-híd átadásán – írja a Portfolio a szokásosnál kisebb hírverést kapott eseményről. Az eseményről Orbán Viktor miniszterelnök mindenesetre posztolt a Facebookra.

Orbán Viktor

Monostori híd. Határtalanul jó // Most Monoštor. Bezhranične dobrý.

A miniszterelnök beszédet is mondott az eseményen, amelyen szlovák kollégája, Igor Matovic társaságában vett részt. Orbán az MTI tudósítása szerint arról beszélt, "a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell".

A Monostori híd névre keresztelt híd ára januárban 440 millió forinttal drágult. Az ár azért ment fel, mert a híd 3. pilléréhez műszigetet kell építeni úgynevezett szádfalas technológiával (lényegében acélpallókat vernek le a talajba, jelen esetben a Duna medrébe, így hoznak létre vízmentes területet, ahol dolgozni lehet). Menet közben azonban kiderült, hogy a tervezett (vibrációs) technológiával nem lehet a szádpallókat elég mélyre leverni, annak ellenére, hogy az előzetes talajvizsgálati jelentés adatai szerint ennek mennie kellett volna. 13 méter helyett csak 1-4 métert sikerült elérni, ráadásul a lemezek többször roncsolódtak a nagy igénybevétel miatt. A lemezeket ezért más technológiával kellett leverni, mindez pedig késést is okozott az ütemtervhez képest.

A hidat építő vállalkozások 1,56 millió euróval szerették volna megemelni a díjukat, ebből az építtető NIF (Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő) Zrt. 1,3 milliót (440 millió forintot) hagyott jóvá.

A hidat építő vállalkozások egyébként:

 

Különleges látvány: több mint ezer tonnával tesztelték, hogy sikerült az új Duna-híd

A Komáromnál épülő átkelőre 32, egyenként több mint 31 tonnás teherautót vezényeltek ki.

Az új átkelő a meglévő vasúti hídtól 170 méterrel nyugatra helyezkedik el, 2017 nyarán indult a beruházás. A hídszerkezet egypilonos, ferdekábeles híd, acél pályalemezzel. A 600 méter hosszú átkelőn kétszer egysávos főút vezet át a Duna felett, kerékpárutat, gyalogos járdát, közvilágítást is kialakítottak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kaptak.

A hídnak eredetileg 2019 őszére kellett volna elkészülnie, árának körülbelül háromnegyede uniós forrásból származik.

Hozzászólások