Van egy terület Magyarországon, ahol ritka a nettó 600 ezer alatti fizetés

Van egy terület Magyarországon, ahol ritka a nettó 600 ezer alatti fizetés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kifizetődő informatikusnak lenni Magyarországon, ugyanis még a junior kategóriás dolgozók is több százezer forintot visznek haza.

Még mindig tartja magát a mondás, hogy informatikusként nagyon jól lehet keresni – ehhez pedig nem feltétlenül kell külföldre költözni, amit a legfrissebb adatok is igazolnak. A témában végzett új (online) kutatást a No Fluff Jobs állásportál végezte. A válaszok alapján

a szenior tudású IT-specialisták 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy keresetük a nettó 600 és 899 ezres fizetési sávban mozog.

20 százalékuk 900 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget vihet haza havonta, 9 százalékuk havi fizetése pedig az 1,2 milliót is meghaladja. A mediorok 66 százaléka, míg a juniorok 55 százaléka nettó 300 és 599 ezer forint között keres, utóbbi csoport 44 százaléka 100 és 299 ezer forint között jelölte meg a fizetését. A konkrét összegeket onnan tudni, hogy az állásportál kötelezővé teszi a hirdetőknek a fizetési sáv megadását is. Így pontosan tudni, milyen lehetőségek várnak egy-egy jelentkezőre.

Az adatok alapján munkavállalók 86,5 százaléka alkalmazotti státuszban dolgozik, 10 százalékuk vállalkozói szerződésben foglaltak szerint. Az egyre fontosabbá váló projektalapú foglalkoztatás azonban a kitöltők mindössze 1 százalékát érinti. A válaszadók többsége 15-15 százalékban full-stack fejlesztéssel (jellemzően Java vagy C# nyelven, webes keretrendszerek használatával), valamint backenddel (azaz a szerveroldali munkával) foglalkozik.

A beküldött válaszok alapján a harmadik leggyakoribb terület a product és project management volt 12,5 százalékkal. Érdekesség, hogy a megkérdezett informatikusok csupán 1 százalékának szakterülete a mesterséges intelligencia. A kérdőívet kitöltők több mint fele senior volt, harmaduk medior, a legkisebb csoportot juniorok és gyakornokok tették ki. Az informatikus szakma régóta az egyik legjövedelmezőbb hivatásként van számontartva, melyet a kutatás eredményei is alátámasztanak – írták.

Az IT-cégek kínálta előnyök között leggyakrabban a rugalmas munkaidő, a home office lehetősége és a modern irodai környezet szerepel.

A HO a koronavírus-járvány kitörése előtt is kiemelt igény volt a munkavállalók részéről, de 2020-ban ez még inkább felértékelődött.

Az informatikusok munkahelyükkel szemben támasztott igényei a szenioritás függvényében meglehetősen eltérőek: míg a pályakezdők számára fontos tényező a képzések lehetősége, a pihenőszoba megléte, az ingyen kávé és üdítő, addig a medior és senior szakemberek számára a rugalmas munkaidő, a lapos szervezeti hierarchia, a magán-egészségbiztosítás, a céges autó és parkolási támogatás válik egyre inkább meghatározóvá.

A közlemény szerint a felmérés egyértelműen rámutatott, hogy a hazai IT-szféra Budapesten centralizálódik: a megkérdezettek közel 81 százaléka a fővárosban dolgozik. A fennmaradó 19 százalék jelentős része Szegedre, Debrecenbe, Miskolcra és Székesfehérvárra összpontosul.

Hozzászólások