szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester által elrendelt felülvizsgálat zárójelentéséből az is kiderül, hogy az értékelési szempontrendszer „nem szolgálta teljes egészében azt, hogy a legjobb műszaki tartalom megajánlására kényszerítse az ajánlattevőket”.

A hármas vonalon közlekedő orosz szerelvények „nem a kivitt metrókocsik felújított változatai” – idézi a beszerzést vizsgáló jelentés megállapítását a Népszava. A Metrowagonmash (MWM) által leszállított kocsik beszerzésének felülvizsgálatát Karácsony Gergely főpolgármester rendelte el még januárban.

A zárójelentés részeként elkészült jogi szakvélemény szerint a „közbeszerzési dokumentációban meghatározott értékelési szempontrendszer nem szolgálta teljes egészében azt, hogy a legjobb műszaki tartalom megajánlására kényszerítse az ajánlattevőket”. A szerelvények lényegi részének tekinthető vontatómotor konstrukciója például egyetlen ponttal esett latba az értékelésnél, míg a teljesítési határidő 19 pontot ért.

A határidőt viszont nem tudta tartani az MWM. A BKV ezért még 2019 februárjában perelte be az orosz céget, és 6,8 milliárd forint kötbért követel. A lap korábban arról írt: a magyar kormány fizetné ki ezt a fővárosnak, ezt követően kiszállna a perből, illetve kiegyezne a vállalattal.

A metrókocsik felújítására kötött, 219 ezer euró értékű – mai árfolyamon csaknem 79 milliárd forintos – vállalkozói szerződést ötször módosították 2015 augusztusa óta a lap szerint. Az MWM eredetileg kizárólag a kocsiszekrény korrodált elemeinek újakra cserélését vállalta, később azonban úgy döntött, hogy teljes egészében újakat gyárt. Csakhogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság által ezekre az új kocsikra kiadott típusengedély jelentősen eltért a győztes ajánlatra készült elvi előzetes típusengedélytől. Az üzembe helyezési eljárást így nem lehetett volna lefolytatni. A szerelvények vasúti engedélyezése és így későbbi forgalomba helyezése egy átalakítási engedélyezésre vonatkozó rendeletmódosítással vált lehetővé. 

Tíz éves a BKK, az elvált szülők meggyötört, éheztetett gyermeke

Emberévekben mérve 70 éves a fővárosi tömegközlekedés ernyőszervezete. Túlélte a Tarlós-Vitézy-viszályt, elért sok szép eredményt és néhány nagy kudarcot, folyamatosan túl kevés pénzből tengődve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Wayne Rooney visszavonult

Wayne Rooney visszavonult

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót

414 milliárdért vett egy kétéves céget a Qualcomm, jó befektetés lehet

414 milliárdért vett egy kétéves céget a Qualcomm, jó befektetés lehet