70 év után eltűnik az IKEA ikonikus katalógusa

70 év után eltűnik az IKEA ikonikus katalógusa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Változik a világ, egyre kevesebben forgatják a cég nyomtatott magazinját. Úgyhogy megszüntetik.

A megváltozott vásárlói és médiafogyasztási szokások miatt megszünteti nyomtatott katalógusát az IKEA – közölte hétfőn a franchise anyavállalata.

“Úgy látjuk, hogy az emberek többsége az interneten és a közösségi média felületeken keres lakberendezési inspirációt digitális csatornák és influencerek segítségével. Emiatt már néhány évvel ezelőtt megkezdtük a nyomtatott katalógus-példányszámok csökkentését: míg 2017-ben a cseh–magyar–szlovák régióban 3,8 millió katalógust adtunk ki, 2020 augusztusában ez a szám már csak 350 000 volt” – mondta Szauter Zsolt, az IKEA Magyarország marketingvezetője.

A katalógus megszüntetésére vonatkozó döntés annak az átalakulási folyamatnak a része, amellyel az IKEA egyre nagyobb mértékben digitalizálódik és válik elérhetőbbé – áll az IKEA közleményében.

A cég 2021 őszén egy könyvet jelentet meg, mellyel a katalógus 70 éven át tartó életútja előtt tisztelegnek.

Az első IKEA-katalógus 1951-ben jelent meg az IKEA-alapító és -tulajdonos Ingvar Kamprad tervei alapján. Az újságot 285 000 példányban nyomtatták ki. Az IKEA katalógus digitális változata először 2000-ben volt lapozható. A katalógus 2016-ban járt a csúcsán, amikor 200 millió példányban terjesztették 69 verzióban, 32 nyelven, több mint 50 piacon.

Az IKEA katalógus 10 érdekességét ide kattintva olvashatja.

Hozzászólások