szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Ha valaki túlél egy ilyen pandémiát, az mindent túlél - gondolja a piac a cégről.

68 dollár volt a részvény induló ára a New Yorki tőzsdén, de 146 dollárig is felment az első napon - írja a Wall Street Journal, megállapítva: a cég ügyesen navigál a Covid-19-járvány idején, pedig a turizmus padlót fogott. Aki rövid távra akar szállást szerezni, az már többnyire hozzánk jön - állítják büszkén a 2008-ban megalakult cégnél. Egy új brandet teremtettek azzal, hogy a lakáskiadást globális szolgáltatássá tették.

Túl a 100 milliárd dolláron

Az első nap 100,7 milliárd dollárt hozott a konyhára. Ez több mint a Marriott, Hilton és Hyatt szálloda láncok összértéke - írja a Wall Street Journal. A gazdasági lap hozzáteszi, hogy ebből is látszik: van pénz a tőzsdén az ígéretes cégek számára. "Az embereknek be kell fektetniük. Lehet, hogy egyes informatikai óriások túlárazottnak tűnnek, de az ő árfolyamaik is felfelé mennek - legalábbis rövid távon" - nyilatkozta a lapnak a Bank of America befektetési főnöke. A számok őt igazolják: 2020 rekord év a tőzsdén, pedig még nincs is vége. 155 milliárd dollárnál tartunk jelenleg, ez jóval több mint az 1999-es rekord amikor az informatikai boom hozta a jó számokat.

Most viszont itt a Covid-19-járvány, amely szinte lenullázta a turizmust, de az Airbnb mégiscsak szárnyal. Miért? "Ha valaki túlél ilyen globális pandemiát, amely leállítja az utazásokat, akkor az már mindent túlél" - nyilatkozta a Wall Street Journalnek az Airbnb egyik igazgatósági tagja, aki kezdettől fogva hitt ebben a vállalkozásban.

Mit csinált az Airbnb a válság idején? Tavasszal 2 milliárd dolláros kölcsönt vett fel, hogy feltöltse a kasszát. Azután megkezdte a személyzet leépítését: 1900 embert küldtek el, ez az összlétszám egynegyede. Ezenkívül lényegesen csökkentették a marketingköltségeket hiszen, ha nincs piac, akkor nem érdemes költeni rá.

A New York-i tőzsde visszaigazolta az Airbnb elképzeléseit, de kérdés, hogy mi lesz hosszú távon, mert senki sem tudja, mikor ér véget a pandemia, és vajon utána is oly nagy lesz-e az utazási kedv mint a járvány előtt?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

Visszavitték Fülöp herceget a londoni magánkórházba

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről

Elképesztő drónfelvétel készült az Etna kitöréséről