Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2d0141ff-6295-406c-9464-0f1b3ad3f1ae","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az, hogy meglepő, enyhe kifejezés Jaden Smith fejfedőjére.","shortLead":"Az, hogy meglepő, enyhe kifejezés Jaden Smith fejfedőjére.","id":"20250203_Vampirkastellyal-a-fejen-jelent-meg-a-Grammy-galan-Will-Smith-fia-egy-magyar-tervezte-a-szettet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2d0141ff-6295-406c-9464-0f1b3ad3f1ae.jpg","index":0,"item":"90e62989-8524-455a-b193-a6d689fc2ec1","keywords":null,"link":"/elet/20250203_Vampirkastellyal-a-fejen-jelent-meg-a-Grammy-galan-Will-Smith-fia-egy-magyar-tervezte-a-szettet","timestamp":"2025. február. 03. 15:38","title":"Vámpírkastéllyal a fején jelent meg a Grammy-gálán Will Smith fia, egy magyar tervezte","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e4a34cdc-e1b6-4fe4-a80b-5d00c9a6cc31","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Áldozatainak egy részét akkor használta ki, amikor azok altatásban voltak.","shortLead":"Áldozatainak egy részét akkor használta ki, amikor azok altatásban voltak.","id":"20250203_franciaorszag-pedofil-per-sebesz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4a34cdc-e1b6-4fe4-a80b-5d00c9a6cc31.jpg","index":0,"item":"1f64d724-2b0f-47f7-bcb5-8d14a67db659","keywords":null,"link":"/vilag/20250203_franciaorszag-pedofil-per-sebesz","timestamp":"2025. február. 03. 10:15","title":"Gyerekek százait erőszakolhatta meg egy francia pedofil sebész","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ed72555a-9de9-47da-8d44-5f9d33c62618","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Megkezdődött a frissített dizájnú és modernizált technikájú faceliftes BMW iX hazai forgalmazása.","shortLead":"Megkezdődött a frissített dizájnú és modernizált technikájú faceliftes BMW iX hazai forgalmazása.","id":"20250203_magyarorszagon-a-700-kilometeres-hatotavu-uj-elektromos-bmw-ix","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ed72555a-9de9-47da-8d44-5f9d33c62618.jpg","index":0,"item":"6ec594c5-2f87-4814-b96f-7db145b6ed5e","keywords":null,"link":"/cegauto/20250203_magyarorszagon-a-700-kilometeres-hatotavu-uj-elektromos-bmw-ix","timestamp":"2025. február. 03. 06:41","title":"Magyarországon a 700 kilométeres hatótávú új elektromos BMW","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ba4fec45-0c43-4a46-b7b5-e733a9aecf80","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A rákos megbetegedések 2050-ig várhatóan két évvel csökkentik a várható élettartamot Magyarországon.","shortLead":"A rákos megbetegedések 2050-ig várhatóan két évvel csökkentik a várható élettartamot Magyarországon.","id":"20250203_unios-rakjelentes-daganatos-megbetegedesek-magyarorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ba4fec45-0c43-4a46-b7b5-e733a9aecf80.jpg","index":0,"item":"61366154-957c-4774-9aef-a8651defbaad","keywords":null,"link":"/itthon/20250203_unios-rakjelentes-daganatos-megbetegedesek-magyarorszag","timestamp":"2025. február. 03. 18:00","title":"Egy új jelentés szerint az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a rák miatti elhalálozás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"129f26b8-f0b2-4fcc-9267-549766b5ca2d","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Bluetooth helyett UWB: több szempontból is előnyös lehet, ha a Samsung valóban száműzi a hangátvitelben a korosodó Bluetooth-technológiát.","shortLead":"Bluetooth helyett UWB: több szempontból is előnyös lehet, ha a Samsung valóban száműzi a hangátvitelben a korosodó...","id":"20250203_samsung-szabadalom-vezetek-nelkuli-fulhallgatok-bluetooth-helyett-uwb","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/129f26b8-f0b2-4fcc-9267-549766b5ca2d.jpg","index":0,"item":"9b3e4b27-7966-48a7-ba80-8396d8110869","keywords":null,"link":"/tudomany/20250203_samsung-szabadalom-vezetek-nelkuli-fulhallgatok-bluetooth-helyett-uwb","timestamp":"2025. február. 03. 17:03","title":"Ez nagyot szólhat: a Samsungtól jöhet az első Bluetooth-mentes vezeték nélküli fülhallgató","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9f7667dd-f41e-459f-a1e4-6f3b7df72bad","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"itthon","description":"Pánczél Kevin 2013 óta játszott az egyesület színeiben.","shortLead":"Pánczél Kevin 2013 óta játszott az egyesület színeiben.","id":"20250203_Autobalesetben-elhunyt-a-Gyongyos-kezicsapatanak-20-eves-kapusa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9f7667dd-f41e-459f-a1e4-6f3b7df72bad.jpg","index":0,"item":"4b10f831-e1ba-4c3e-a711-c9818b6d50c9","keywords":null,"link":"/itthon/20250203_Autobalesetben-elhunyt-a-Gyongyos-kezicsapatanak-20-eves-kapusa","timestamp":"2025. február. 03. 21:29","title":"Autóbalesetben elhunyt a Gyöngyös kézicsapatának 20 éves kapusa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1a81184d-7d04-416a-b955-77c68c99b9a4","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Egyelőre azt még nem tudni, hogy a Habony–Garancsi-érdekkörhöz tartozó cég akar-e élni a területen lévő elővásárlási jogával.","shortLead":"Egyelőre azt még nem tudni, hogy a Habony–Garancsi-érdekkörhöz tartozó cég akar-e élni a területen lévő elővásárlási...","id":"20250204_bkm-rakosrendezo-rakosdubaj","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1a81184d-7d04-416a-b955-77c68c99b9a4.jpg","index":0,"item":"2e70e61d-4c66-44aa-b4d8-984fd1c99589","keywords":null,"link":"/itthon/20250204_bkm-rakosrendezo-rakosdubaj","timestamp":"2025. február. 04. 07:26","title":"Hivatalosan is bejelentkezett a Rákosrendezőért a Budapesti Közművek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2f1998a7-c7bb-4d1d-af4c-ee7287f9e771","c_author":"László Ferenc","category":"tudomany","description":"Új dizájnnal, szupergyors processzorral, masszív mesterséges intelligenciás támogatással és butább ceruzával debütált a Samsung Galaxy S25 Ultra, melynek két kisebb testvérét is kipróbáltuk. Jövünk a gyakorlati tapasztalatokkal.","shortLead":"Új dizájnnal, szupergyors processzorral, masszív mesterséges intelligenciás támogatással és butább ceruzával debütált...","id":"20250203_samsung-galaxy-s25-ultra-teszt-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2f1998a7-c7bb-4d1d-af4c-ee7287f9e771.jpg","index":0,"item":"1ebd5bd8-9db6-46a4-ba3a-457ab2fbd066","keywords":null,"link":"/tudomany/20250203_samsung-galaxy-s25-ultra-teszt-velemeny","timestamp":"2025. február. 03. 11:23","title":"Az év telitalálata lehet, kipróbáltuk a legütősebb Samsung mobilt, a Galaxy S25 Ultrát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Susánszky Ádámot a válság vette rá arra, hogy belevágjon a hamburgerkészítésbe, mára a két nagy lánc után neki van a legtöbb burgerétterme Magyarországon. A Zing alapítója bevezetett minket a kulisszák mögé, megmutatta, hogyan készülnek burgereik, és arról is beszélt, miként vészelik át a mostani krízist.
2020-ban bármi megtörténhet: van, hogy egy hamburger nevével fejezi ki egy étteremlánc, mit is gondol az évről. A F*CK2020-t a Zing dobta piacra, pénteken,13-án, novemberben, két nappal azután, hogy a koronavírus második hulláma miatt újból bezárni kényszerültek az éttermek Magyarországon. Ezúttal láthatóan nem a gourmet irányt vette fel a lánc, inkább a tökéletes comfort food megtalálása volt a cél: ha már ebben az évben semmi nem jön úgy össze, ahogy terveztük, legalább a hamburgerben legyen benne duplán mindenből.
A járvány a nyolcadik éve építkező, mára tíz étteremmel működő láncot épp úgy telibe kapta, mint a vendéglátás többi szereplőjét. Így a fő feladat számukra is az volt: a lehető legkisebb forgalomkieséssel éljék túl a korlátozások időszakát. A mára a McDonald's és a Burger King után a harmadik legnagyobb hamburgerlánc egyik alapítójával beszélgettünk a Zing előkészítő üzemében.
Susánszky Ádám nem most szembesült először válsággal, ő épp az előző, 2008-ban induló krízis nyomán jutott el oda, hogy hamburgert fog készíteni. Akkortájt nyitott előző étterme, a Ring, az Andrássy úti hely pedig stabil törzsközönség nélkül, viszont magas költségekkel működve próbált talpon maradni. „Amikor elváltak az útjaink a séffel, úgy döntöttem, inkább beállok én a konyhába” – emlékszik vissza most, akkor pedig korábbi, amerikai munkahelye ugrott be neki, ahol a személyzeti ebéd volt jó minőségű hamburger. Akkortájt kezdett Angliában népszerű lenni a Gourmet Burger Kitchen hamburgerlánc, ahol éttermi minőségű hamburgert kínálnak, de relatíve olcsón, és kevésbé puccos helyeken – a Ringet végül valami hasonlóvá pozicionálta át, egy fatüzelésű kemencében készülő ciabattával, a saját maga által darált marhahússal, de itt még felszolgálással.
„Mi csináltuk csendben a hamburgereinket, aztán eltelt fél év, amikor az Index Egy nap a városban blogja kezdte keresni a város legjobb hamburgerét, és egyik barátom azt írta nekik, ha jót akarnak enni, menjenek el a Ringbe.” Így lett 2010-ben a város legjobb hamburgere az övék, és jött vele a vártnál is nagyobb népszerűség: „aznap vihar előtti csend, de másnap 11-kor már négyen várták a nyitást az ajtó előtt”.
Ezzel együtt pedig egy elképesztő forgalomnövekedést kellett hirtelen menedzselni, ami épp olyan nehéz feladat, mint amikor egy hirtelen bezárással kerül szembe egy étterem. „A második-harmadik napon rájöttem, hogy nem tudjuk tartani az ütemet, például frissen sütöttük a krumplit, de az fél kettőre elfogyott – ekkor döntöttünk úgy, hogy háromkor bezárunk, és hatkor nyitunk újra.”
Később aztán sikerült sztenderdizálni az előállítást, lánc mégsem lett a Ringből, jött viszont egy új lehetőség: Csanda Eszter szervezte 2013-ban az első Street Food Show-t, ő hívta Ádámékat a Ringgel – a bemutatkozás pedig olyan sikeres volt, hogy együtt kezdtek gondolkozni azon, street foodként hogyan állná meg a helyét az általa kikísérletezett hamburger. Így született meg a Zing, amelynek az első beruházása egy foodtruck lett, a bemutatkozása pedig a Sziget három nagy fesztiválján történt meg.
Nem az övék volt az első utcai gourmet burger a városban, a Magic Burger nagyjából akkor kezdte árulni egy óbudai büfékocsiból burgereit, amikor Susánszky Ádám a Ringben rakta össze az övét. És amikor a Magic a kocsit egy étteremre váltotta le, Ádám az éttermet a háta mögött hagyva próbált szerencsét a kocsival.
Azt azonban „romantikus tervként” emlegeti, hogy pusztán egy food truck elegendő lett volna a stabil működéshez. „Nem azért nyitottunk éttermet, mert muszáj volt, hanem hogy a szezonalitást kiküszöböljük: ha nyáron dolgozik nekünk 20-30 srác, akkor ne kelljen télen elküldeni húszat, hogy utána következő évben megint fel kelljen venni embereket” – magyarázza most.
Az első – a 7. kerületi bulinegyedben, 2014 novemberében megnyitott – étteremmel pedig tudatos építkezés indult, hogy a Zinget már olyan céggé fejlesszék, amely képes lesz működni akár franchise-rendszerben. Méghozzá tudatosan „fast casual” stílusban, vagyis félúton a gyorsétterem és az étterem között, helyben készült, de a pultnál átadott ételekkel. A közönséget ez nem zavarta, sőt, lassan az sem volt már idegen a számukra, hogy ne jól átsütve kérjék a húspogácsát.
A növekedés töretlen volt: a cég 2017-re egymilliárd forintra növelte árbevételét, tavaly pedig már egymillió burgert adtak el. Ebből pedig egyre kisebb részt képviseltek a fesztiválok és a bulinegyed turistái, és egyre nagyobb volt a tudatosan érkező törzsvendég. „Az elején még 80 százalékkal, sőt még többel számoltunk a fesztiválforgalomnál, most már inkább 15 százalék” – mondja Susánszky Ádám, és hozzáteszi: éppen ez volt a szerencséjük, amikor idén tavasszal egyik pillanatról a másikra be kellett zárniuk az akkorra már kilenctagú bővült lánc éttermeit.
Persze itt sem mentek simán a dolgok. A székesfehérvári éttermet például épp a lezárás előtti napokban nyitották meg. „Csütörtökön még azon gondolkoztak, legyen-e nyitóbuli, hétfőre lezárták a teljes országot” – meséli Susánszky Ádám, de azt is hozzáteszi: komoly küzdelmek árán, de fenn tudta tartani partnerük a helyet úgy, hogy egy hónap se volt, amikor negatívba fordult volna az eredmény.
Az első megoldás – ahogy másoknál is – a házhoz szállítás bevezetése lett, még ha előtte ódzkodtak is tőle, mondván nem lehet ugyanazt a minőséget úgy biztosítani, szinte órák alatt állították át a kommunikációjukat, és terelték át követőtáborukat a házhoz szállítós felületekre. Emiatt is kezdték a hamburgereiket félkészen, csomagban árulni – bár kis mértékben, de az is hozzájárult ahhoz, hogy egy darab turista nélkül is viszonylag kis visszaeséssel vészelték át az idei évet.
A „viszonylag” persze komoly hullámzást jelent: a március 20-április 15-i időszakban 40 százalékra esett vissza a forgalom az előző hónaphoz képest, ám – ahogy az emberek felhalmozott élelmiszerkészlete és türelme fogyott – lassan visszatértek a rendelések, így átlagosan 15-20 százalékkal vannak idén a tavalyi szint alatt. Susánszky Ádám úgy számol, hogy az őszi – még nyitott időszakban – a forgalom a korábbi 60-70 százaléka lenne házhoz szállítás nélkül, de van olyan éttermük is, ahol a forgalomnak már a felét adta kiszállítás. Ez azonban pluszköltségekkel jár részben a szállítás, részben a magasabb áfa miatt – ennek az éttermi szintre, 5 százalékra csökkentéséről az ágazat hónapok óta tartó lobbija után épp november közepén döntött a kormány.
A járvány azért óvatosságra inti a tulajdonosokat, és – mint Susánszky Ádám mondja – a terjeszkedésnél most csak azokra a tervekre szorítkoznak, amelyekre korábban leszerződtek. A tartalékot inkább arra szánják, hogy biztosan ki tudják húzni a második hullámot is, annál is inkább, mivel egy hosszabb távon működtethető Zing-étterem kialakításának költsége számításai szerint 25 millió forinttól indul. Így egyelőre áll egy másik nagy terv kivitelezése is: a csirkés ételeket – és nem csak hamburgert – kínáló Crunchy egy étteremmel működik, ennek esetleg lánccá fejlesztésénél a Dél-Afrikából indult, de ma már a világ 23 országában működő Nando's mintája lebeg a szemük előtt.
Közelebbi és könnyebben realizálható tervük a fenntarthatósággal kapcsolatos: úgy számolnak, jövőre már komposztálható csomagolóanyagot tudnak használni a termékeiknél – a zsíros papírnál a klasszikus szelektív gyűjtés nem megoldható. Arra azonban, hogy a fenntarthatóság nevében áttérnének-e műhúsra, annyit válaszol: egyelőre nincs az az indok, ami miatt minden áron be akarnák vezetni. Vega burgerük is inkább azért van, hogy – mint fogalmaz – ne legyen akadálya egy baráti vacsorának, hogy valaki a társaságból nem eszik húst. De, ami fontosabb: „a valódi élelmiszerek piacán szeretnénk valamit mutatni”. A mostani szezonra ennek jegyében készültek libamájas hamburgerrel – ám a legőszintébb innovációjukat végül az idei év minden rossz fejleménye hozta ki belőlük.