szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyedül az üzemi konyhák úszták meg kisebb forgalomkieséssel a járványügyi korlátozásokat.

Az elmúlt három hónapban a piacuk felét tudták megmenteni a vendéglősök – írja a Blokkk.com.

A január havi statisztikában a kasszaforgalom adatai szerint 48,5 százalékos a visszaesés a vendéglátás egészét nézve a tavalyi évhez képest. Ezen belül a kereskedelmi (a hagyományos) vendéglátás visszaesése 53,3 százalék, a munkahelyi vendéglátásé (üzemi konyha) pedig 9,9 százalék.

A cikk szerint a vendéglátósok reménykednek a mielőbbi nyitásban, ami elsőként a teraszozást jelentheti, a belső tér zárva tartása mellett. A tavalyi év tapasztalatai arra utalnak, ez a feléről a harmadára mérsékelheti a kiesést.

A foglalkoztatási adatok szerint a vendéglátásban és a szállodaiparban 2020 utolsó negyedévében 167 ezren dolgoztak, a 2019-es 188 ezer fővel szemben. Ezen belül az alkalmazottak száma 166 ezerről 149 ezerre esett vissza.

A vendéglátóhelyek tavaly november 10 óta vannak zárva, csak elvitelre, illetve házhoz szállítással lehet kiszolgálni a vásárlókat.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Dobos Emese Zhvg

"A fenntartható vendéglátás legfontosabb lépése, hogy kezdjék el"

Az étterembe járók igénye megnőtt az egészségesebb és környezetet kevésbé terhelő ételekre, ráadásul a koronavírus-járvány most lökést adott olyan szemléletváltásnak is, mint az alapanyagok helyi termelőktől beszerzése. Ezekről, vagyis a zöld vendéglátásról beszélgettünk Szabó Eszterrel, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetőjével, és Patai Zoltánnal, a NetPincér ügyvezetőjével.