szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az éves beszámoló elmaradásáért büntetett a jegybank.

Két, egyenként egymillió forintos bírságot szabott ki kedden a Magyar Nemzeti Bank olyan cégekre, amelyek a határidőre nem tették közzé az éves beszámolójukat. A Kartonpack megbírságolásáról külön írtunk – ez az ügy azért figyelemre méltó, mert egy olyan cégről van szó, amelyet tavaly a járvány miatti veszélyhelyzetre hivatkozva átvett az állam, azóta történtek azok a szabálytalanságok, amelyek miatt a bírság járt. A másik megbüntetett vállalat, az OTT-ONE Nyrt. neve is ismerős lehet azoknak, akik a járvány körüli híreket figyelték:

ez a cég a lélegeztetőgép-beszerzés egyik – igaz, nem a legnagyobb – szereplője.

A magyar kormány korábban rajtuk keresztül is szerzett gépeket Kínából. Csakhogy problémás összefonódásokat találtunk: a hvg.hu, illetve a hvg360 írta meg tavaly júliusban, hogy az OTT-ONE egy felügyelőbizottsági tagja tulajdonosa annak a cégnek, amely több mint 6 milliárd forintért üzembe helyezheti a kínai lélegeztetőgépeket.

Miután ezt megírtuk, az OTT-ONE elnök-vezérigazgatója azt közölte, hogy az összeférhetetlenségről a sajtóból értesült, a cég „elzárkózik az efféle összeférhetetlen tevékenységtől”, és visszahívják az érintett felügyelőbizottsági tagot.

A vesszőfutás ez után is folytatódott, a MNB tavaly októberben bennfentes kereskedés miatt megbírságolta a céget 5 millió forintra, valamint egy részvényesét 10 millióra – a vállalat keresetet adott be a saját bírsága ellen. A jegybank aztán idén áprilisban felfüggesztette a cég részvényeinek tőzsdei kereskedését, azzal az indoklással, hogy a vállalat hiányosan, lényegi információkat elhallgatva tette közzé, hogy a könyvvizsgálója rendkívüli felmondással visszaadta a megbízását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!