Gerendai megmondja: így fizetünk idén a fesztiválokon

Gerendai megmondja: így fizetünk idén a fesztiválokon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Azt már eddig is tudtuk, hogy a Sziget Kft. jegyezte fesztiválokon a jövőben készpénz nélkül tudunk csak sörözni, azt viszont még nem, hogy élesben is működik-e a rendszer. A Budai Gourmet-n teszteltük, majd megkérdeztük Gerendai Károlyt, ő mit tapasztalt.

hvg.hu: A Budai Gourmet-n június 3-án belekóstolhattunk a készpénzmentes fesztiválozásba. Az első feltöltés után egy hostess figyelmeztetett minket, hogy regisztráljuk a kártyát, mert akkor elvesztés esetén is pénzünknél maradunk. Nem regisztráltuk, és elvesztettük.

Gerendai Károly: Pedig nem került volna sok időbe, vagy pénzbe. Akár egy sms-sel is lehet regisztrálni, ami biztosítja, hogy bekerüljön a kártyaszám az adatbázisba, és tudjuk valakihez társítani a rajta lévő összeget. Elvesztés esetén így gond nélkül pótolni lehet a fizetőeszközt, rajta lévő egyenleggel együtt.

hvg.hu: Akkor mi buktuk azt az 1200 forintot, ami még rajta volt?

G. K.: Mivel sehol nem szerepelt az elvesztett kártya semmilyen beazonosítható adata, ezért igen. Amúgy is már két hét eltelt a Budai Gourmet óta, és bár a kártyák átvihetők egyik fesztiválról a másikra, a rajta lévő összegek nem. A fesztiválok vége után még fél napig lehet a megmaradt egyenleget visszaváltani, aztán szétbontjuk a rendszert.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója
©

hvg.hu: Akkor érdemes lenulláznunk a számlát, amint kilépünk a fesztivál kapuján?

G. K.: Nem árt. Bár lesznek kártyapontok az egyes fesztiválhelyszínek bejáratainál, a fesztiválterületen kívül is, így ha valaki elfelejtette visszaváltani távozás előtt az egyenlegét, visszamehet a rendezvény végéig, és nem kell újra belépőt váltania. Sőt, ahogy említettem, korlátozott ideig a zárást követően is lesz alkalom a visszaváltásra. A rendszer szétszedése után azonban a biztonságos azonosítás lehetősége megszűnik, ezért utána már nem vállalunk visszafizetést.

hvg.hu: Az sem lenne baj, ha nem kellene Balatonra vagy Sopronba, vagy akár Óbudára utazgatni, ha véletlenül elmaradt a lemerítés és pénzünkhöz szeretnénk jutni.

G. K.: Így van. Ezt mi is felismertük, de nem lehet megoldani, hogy mindenkinek utána vigyük a pénzét Nyíregyházától Zalaegerszegig. Ezzel együtt szeretném, ha több helyen is lemeríthetnék a kártyájukat a fesztiválozók. Az üzemeltetővel együtt gondolkodunk abban, hogy a Sziget után legyen még két plusz helyszín. Folynak az egyeztetések, ám ezt nem tudom megígérni.

hvg.hu: Akkor ez egy teljesen külön cég? Feltehetőleg szépen kaszálnak a szofisztikált rendszerből. Önöknek miért éri meg?

G. K.: A rendszer kiépítőjének fesztiváljaink jelentős referenciaértéke a fontos, tehát a részükre az üzlet megtérülése később történhet meg. Nekünk pedig azért lényeges, hogy kényelmesebbé, biztonságosabbá és legfőképpen gyorsabbá tegyük a fogyasztást a fesztiváljainkon. A tömegrendezvényeken állandó probléma a sorban állás. Ez a rendszer jelentősen gyorsítja a vásárlásokat azzal, hogy nem kell a készpénzzel bíbelődni a fizetésnél, nincs visszajáró, váltópénz.

hvg.hu: Tehát nem lesz újabb sorképző tényező a kártya? A Budai Gourmet-n jól működött?

G. K.: Jól. A feltöltés persze plusz sorban állást jelent, de a vásárlások száma sokkal több, mint ahányszor feltölti az ember a kártyáját. A Gourmet jó főpróba volt, a rendszer tökéletesen működött, csak egy dolog zavart, hogy nem jelentek meg akkora tömegek, hogy tesztelni tudjuk a terhelést.

Az első kártya ingyenes, a második ötszáz forintba kerül
©

hvg.hu: Egyéb vis maiorra fel vannak készülve? Mi történik például, ha sört akarunk venni, és elmegy az áram?

G. K.: Akkor nem működik majd a sörcsap és sötétben kell sorban állni. De a viccet félretéve, a kártyaleolvasó rendszer akkor is működik majd, ugyanis szünetmentes tápegységekkel lett kiegészítve az eszköz. A vendéglátóknak ettől persze sok más baja lesz, ha például egy viharban elmegy az áram.

hvg.hu: Szép időben is, például, hogy a kártyával nem ad senki borravalót. Komoly bevételtől eshetnek el...

G. K.: A borravaló nem kártya, hanem szokásfüggő. Bankkártyával is lehet borravalót adni, mégis idegenkednek a magyarok a kártyás fizetéseknél tőle. Egyelőre. Holott a fesztiválkártya leolvasója minden fizetésnél rákérdez, hogy kíván-e a vendég felszolgálási díjat fizetni. Eddig azt hallgattuk a kereskedőktől, hogy a fesztiválokon sajnos nincs borravaló, mindenkit kénytelenek fix összegre alkalmazni, most meg azért panaszkodnak, hogy mi lesz a plusz bevétellel… A tapasztalatok szerint amúgy a külföldiek tényleg nem adnak borravalót, nyugatabbra ugyanis nem nagyon szokás. Nálunk még most kezd majd kialakulni a kártyás fizetés rendszere a fesztiválokon, meglátjuk, kialakul-e a kártyás borravalózás kultúrája.

hvg.hu: Úgy tűnik, mintha a vendéglátóknak nem lenne kimondottan előnyös az új rendszer.

G. K.: Pedig igen. Egyrészt nem kezelnek pénzt az alkalmazottai, nem tudják meglopni, másrészt, ha gyorsabb lesz a kiszolgálás, többet tudnak majd forgalmazni. Ráadásul az elszámolás rendszere is átalakulhat, ugyanis pontosan tudjuk követni a fogyasztást az egyes egységeknél, ami alapján áttérhetünk a forgalomalapú szerződésekre. Ez sokkal igazságosabb és kedvezőbb megállapodásokat eredményezhet, hiszen, ha a forgalmuk alapján fizetik majd a helypénzt, jelentősen csökken az üzleti kockázatuk.

Hozzászólások