Napokon belül bezárhatnak a pécsi múzeumok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nem érkezik sürgősen 100 millió forint, akkor a baranyai múzeumigazgatóság kezelésében lévő tíz intézményt – köztük a Zsolnay, a Csontváry, a Vasarely múzeumokat – be kell zárni - írja a Baranya megyei online lap.

Bezárhat a Zsolnay, a Vasarely, a pár hete megújult Csontváry, valamint még további hat pécsi és egy mohácsi múzeum, mert a megyei múzeumigazgatóság a feladatellátására biztosított korábbi 180 millió forint körüli összeg helyett idén csak 45 milliót kapott költségvetési támogatásként - írja a Baranya megyei online lap, a bama.hu. Dr. Fabényi Júlia igazgatónő úgy fogalmazott, szerinte "valahol elnézhettek 100 millió forintot", de a felelősséget senki sem vállalja.

A megítélt támogatás ugyanis arra sem elég, hogy a gyűjteményeket raktárakban letétbe helyezzék és őrizzék. Kevés önmagában a Káptalan utca (Múzeum utca) és a Papnövelde utcai Nagy kiállítótér fenntartására is, holott ez a kultúrfővárosi beruházások kapcsán uniós előírás. Emellett 40 teremőr és 40 szakember végkielégítéses elbocsátását is meg kellene oldani belőle.

A kilenc pécsi és egy mohácsi múzeum bezárása évente 100 millió forintos bevételtkiesést is jelentene. Fabényi Júlia szerint ráadásul Pécs ezzel elveszíthetné legfőbb turisztikai értékeit is. 

Hargitai János, a baranyai kormánymegbízott azt mondta, biztos, hogy minden múzeumnak össze kell húznia magát, és ki kell dolgozni egy tervet március végéig, hogy ebből a kevés pénzből mit lehet megcsinálni.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól azonban még számíthat többlettámogatásra a pécsi múzeumhálózat, de egyelőre tény, hogy minden 10 forintból három hiányzik - írja a lap.