Izraeli mesekönyv-illusztrációk láthatók Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tizenöt vezető izraeli gyermekkönyv-illusztrátor munkái, valamint a jeruzsálemi Izrael Múzeumban őrzött héber kéziratok és szertartási tárgyak másolatai láthatók augusztus 27-től szeptember 13-ig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában.

A tizenöt elismert mesekönyv-illusztrátor különböző korosztályhoz tartozik, legtöbbjük a jeruzsálemi Becalel Művészeti Akadémián diplomázott. A gyermekkönyvek mellett lapok rovatainak is rajzolnak, Liora Grossman például a Haarec című napilap hétvégi magazinjába. A művésznő a litván fővárosban, Vilniusban született, Jeruzsálemben diplomázott 1991-ben. Eddig 50 gyermekkönyvet illusztrált, köztük a híres dán mesemondó, Andersen történeteit. 

Batia Kolton és Rutu Modan az illusztrációk mellett rajzfilmeket is készít, nevükhöz fűződik az Etgar Keret népszerű izraeli író öt rövid novellájából született filmsorozat. 

A Milánóban született Cristina Kadmon 2-12 éves gyerekeknek szóló könyveket illusztrál, köztük bibliai történeteket hoz rajzzal közelebb a kicsikhez. Munkáját a bolognai nemzetközi gyermekkönyvfesztiválon is díjazták 1996-ban. 

A jeruzsálemi születésű Naama Benziman tíz gyermekkönyvet illusztrált, valamint egy saját mesekönyvet is írt és rajzolt. A kétgyermekes, Tel-Avivban élő művésznő négy nemzetközi kiállításon is részt vett. 

A jövő héttől Budapesten látható gyermekkönyv-illusztrációs poszter-tárlatot, amelyet az izraeli külügyminisztérium finanszírozott, számos nemzetközi könyvfesztiválon bemutatták már, járt a frankfurti könyvvásáron, Buenos Airesben, Genfben és Bolognában is láthatta a közönség. 

A könyvtár másik tárlatán az Izrael Múzeumban őrzött héber kéziratokból és szertartási tárgyakból láthatnak másolatokat az érdeklődők. A kiállításon találkozhatnak menórával, marokkói, ajtófélfára rögzített mezüze tokkal, örökmécsessel, XVIII. századi delfti széder tállal és a XVIII. századi Perzsiából való gyermekszülési amulettel is. A kéziratokkal - köztük a Holt-tengeri tekercsekkel, egy Tóra-tekerccsel és egy 1909-ből Indiából származó ketubával, azaz házassági szerződéssel - 14 fotó segítségével ismerkedhet meg a közönség - tájékoztatta a budapesti izraeli nagykövetség az MTI-t.