Plágiummal vádolják Gáspár Lacit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Plágiummal vádolják Gáspár Laci és a Plastikhead dalának szerzőit. A szeretet él című daluk a rajongók szerint feltűnően hasonlít David Guetta egyik világslágerére - számolt be a Bors. A szerző és az MTVA is tagadja a vádakat.

Gáspár Lacit és a Plastikheadet azzal vádolták meg A Dal című műsor nézői, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválra írt számuk pontos másolata David Guetta When Love Takes Over című szerzeményének - írja a Bors.

A Youtube kommentelői A szeretet él című ­produk­cióról azt írják, a szerzemény tökéletes másolat, és értetlenül állnak azelőtt, a zsűri hogy nem vette észre a hasonlóságot.

Tóth Zoltán, a Plastikhead tagja és egyben a dal egyik szerzője értetlenül áll a vádak előtt. "Egyértelműen szakmai hozzá nem értésre vallanak ezek a hozzászólások. Az egyik dúrban, a másik mollban van, mindkettő egy sima hármas hangzatú felbontással indul, de ezenkívül se az énekdallamnak, se a dal hangulatának nincs köze egymáshoz."

"Készítettem már úgy dalt valakinek, hogy az volt a kérés, erre vagy arra a számra hasonlítson, de ez pont nem ilyen. Csakis annyi hasonlóság van bennük, hogy mind a kettőben zongorabontás van, de ilyen alapon ötszáz más számra is hasonlíthatna" – fejtette ki álláspontját a lapnak Tóth Zoltán.

A zsűritagok a lapnak nem kommentálták a vádakat, az MTVA sajtófőnöke, Lencsó Rita azonban azt mondta: "A dalokat az előválogatáson egy szakmai zsűri választotta ki, akik fülük, szakmai képzettségük okán felismerik az ilyen hibát. Természetesen ha kiderül, hogy egy dal plágium, akkor ez azonnali kizárást von maga után. Ebben az esetben pedig bebizonyosodott, hogy a dal nem plágium."