Lesz-e újabb magyar Nobel-díjas?

Lesz-e újabb magyar Nobel-díjas?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy a tizenöthöz az esélye annak, hogy Kertész Imre 2002-es díja után ismét magyar Nobel-díjast köszönthessünk – legalábbis a fogadóirodák szerint. A héten a Svéd Királyi Akadémia várhatóan bejelenti a díjazott nevét, az esélyesek között ezúttal is ott szerepel Nádas Péter neve.

Évek óta – leginkább a Párhuzamos történetek című regény 2011 és 2012 környékén kiadott német és francia fordításainak kritikai sikere miatt – emlegetik Nádas Pétert az irodalmi Nobel-díj fő esélyesei között. A fogadóirodák szerint a magyar író díjazására idén is megvan az esély, a Ladbrokes egy a tizenöthöz adja Nádas sikerét. Mielőtt azonban még komoly reményeket fűznénk a sikerhez, nem árt azt is megjegyezni, hogy a William Hill fogadóirodánál Nádas neve nem szerepel az esélyesek között.

Nádas Péter otthonában
©

Kenyai és japán író a két nagy favorit

A fogadóirodák szerint az egyik legnagyobb esélyes nem Nádas, hanem a kenyai Ngugi wa Thiong'o az idei díjra. Thiong'o-ra évek óta keveset fizetnének a fogaóirodák, már 2010-ben is ő volt a díj fő várományosa, akkor azonban Mario Vargas Llosa részesült az elismerésben. A kenyai író Magyarországon kevésbé ismert, művei magyar fordításban legutóbb a hetvenes években jelentek meg. Az írót egyik drámája miatt politikai okokból 1977-ben letartóztatták, majd a börtönben WC-papírra írta az egyik leghíresebb regényét, az Ördög a keresztent. Pályája kezdetén angolul publikált, de később áttért a kikiju törzs nyelvére, ma már saját maga fordítja regényeit angol nyelvre. Jelentőségét sokan Nelson Mandelához hasonlítják, egész életművében az afrikai államok kulturális önállóságáért harcolt, és elvetette a gyarmati örökséget.

Thiongo'o-hoz hasonlóan a Magyarországon is népszerűnek számító japán író, Murakami Haruki díjazása sem lenne nagy meglepetés. Haruki bejelentése esetén is csak ötszörös pénz érné a tippelők markát. Haruki művei folyamatosan megtalálhatóak a magyar könyvesboltok polcain, utoljára 2013-ban adták ki magyarul A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei című művét.

Kundera, Roth, Pynchon vagy Ámosz Oz lesz a befutó?

A Brnóban született, ám ma már csak francia nyelven publikáló Kundera is az esélylatolgatások tárgya évről évre, az író utolsó regénye, a Nemtudás 2000-ben jelent meg. Egy másik nagy fogadási kedvenc, a nemrég visszavonulását bejelentő Philip Roth esélyei viszont állítólag csökkentek az elmúlt időszakban, de az Isten veled, Colombus és A Portnoy-kór szerzője még így is az élmezőny tagja: az ő nevének bejelentése tizenháromszoros pénzt érhet a Ladbrokesnál. A rendkívül privát életet élő Thomas Pynchon díjazása viszont már csak azért is lenne érdekes, mert így az a kérdés is felmerülhetne, vajon elmegy-e a csak nagyon kevés képről ismert művész a díjátadóra.

Ahogy a vele készült interjúnkban is írtuk, Ámosz Oztól is ugyanúgy várja Izrael az ország második irodalmi Nobel-díját, mint mi Nádastól. Oz egy másik, az Origónak adott interjújában így nyilatkozott a díjazás mögötti koncepcióról: "(..) a Nobel-díj nem egy országnak szól, hanem egy individuális írói teljesítményt jutalmaznak vele. A döntés mögött természetesen szimbolikus gesztus is meghúzódik".

Még februárban derült ki, hogy meglepően sok, harminchat új név szerepelt a díjra ajánlottak listáján. A Svéd Akadémiához végül 271 ajánlás futott be, néhány írót azonban többen is jelöltek. A jelölési folyamat első lépéseként a bizottság minden szeptemberben 600-700 szervezetet vagy személyt kér fel levélben, hogy tegyen javaslatot a 2014. évi díjazott személyére. Áprilisban ezt a létszámot szűkítik húszra, majd októberben már csak öten maradnak "versenyben".

Bár hivatalos bejelentés még nincs, az Akadémia várhatóan csütrötökön jelenti be az irodalmi Nobel-díjas nevét, aki decemberben ünnepélyes keretek között veheti át az elismerést.