Hét magyar filmet is bemutatnak a cottbusi filmfesztiválon

Hét magyar filmet is bemutatnak a cottbusi filmfesztiválon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Szerdai gyerek és a Liza, a rókatündér mellett egy friss rövidfilmet, valamint több klasszikust – köztük a Vili, a veréb című animációs filmet – is levetítenek a 25. cottbusi filmfesztiválon.

A 25. jubileumát ünneplő fesztivál a kelet-európai filmek rangos seregszemléjének számít, az idei programba összesen hét filmalkotás érkezik Magyarországról.

A játékfilmek versenyébe 12 alkotás kapott meghívást, köztük két elsőfilm Magyarországról: Ujj Mészáros Károly hazai mozikban kiemelkedő sikerrel szerepelt Liza, a rókatündér című abszurd romantikus vígjátéka és Horváth Lili szerelmi háromszög drámája, a Szerdai gyerek, melyet decembertől láthat a magyar moziközönség. A díjakról nemzetközi zsűri dönt, melynek tagja Aida Begić, a Cannes-ban díjazott című film író-rendezője.

Liza, a rókatündér
©

A cottbusi filmfesztivál tiszteletbeli elnöke, Szabó István berlini Ezüst Medvével díjazott, Európa-filmdíjas Édes Emma, drága Böbe című filmjét a különprogramban tűzik műsorra. Az Oscar-díjas magyar rendező a MasterTalks című szakmai beszélgetés vendége lesz.

A gyerekfilmeket felvonultató programban vetítik Pejó Róbert Mancs című filmjét, mely nemrég elnyerte a chemnitzi Schlingel fesztivál fődíját és megjelent DVD-n Németországban. A magyar animáció örökzöld alkotásainak egyike, Gémes József Vili, a veréb című filmje is műsoron lesz Cottbusban, míg Miklósy Zoltán Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című animációs filmje a Spektrum-válogatást gazdagítja.

Szilágyi Fanni egy felnőtté válás történetét mindössze 13 percben bemutató Kamaszkor vége című vizsgafilmje a rövidfilmes mezőnyben indul. A Filmalap támogatásával a Színház- és Filmművészeti Egyetem produkciójában készült alkotás a Friss Hús rövidfilmszemlén elnyerte a legjobb fikciós film díját, majd a világhírű torontói filmfesztiválon volt a nemzetközi premierje.