Megérkeztek a fotók a szántóföldön talált ritka középkori kardról

Megérkeztek a fotók a szántóföldön talált ritka középkori kardról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Késő középkori, minden bizonnyal a 14. században készült nehézlovassági kardot találtak Kengyel határában civil lakosok - közölte Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze, aki szerint rendkívül ritka leletről van szó.

Az egyenes, kétélű vaskard földmunkák alkalmával egy mezőgazdasági művelés alatt álló területről került elő – közölte Kertész Róbert régész. A kard pengéjének hegye letört, jelenlegi hosszúsága 615 milliméter, eredetileg azonban legalább 300 milliméterrel hosszabb lehetett, tehát meghaladta a 900 millimétert. 

©

A penge és a markolat közötti egyenes keresztvas teljes épségben megmaradt, a markolathoz és az annak végén található nyolcszögű markolatgombhoz hasonlóan. A fegyver 1,3 kilogrammot nyom.

©

Kertész Róbert szerint a nehézlovassági kardot másfélkezes kardnak is szokták hívni. Ennek az az oka, hogy eltérően a korábbi kardoktól, hosszú markolattal rendelkezett, amelyre két kézzel is rá lehetett fogni, mégis elég könnyű volt ahhoz, hogy egy kézzel is lehessen forgatni.

©

A Damjanich János Múzeum birtokában eddig egyetlen ilyen kard sem volt, csak egy ehhez hasonló, 13. századból származó. A régész szerint köszönet jár a kard megtalálóinak, akik térítésmentesen ajánlották fel az elég jó állapotban levő fegyvert a múzeumnak. A restaurálás után a nyilvánosságnak is bemutatják a ritkaságot.

©