„Hogyan készült ez a bolygó?” – Németh Róbert-lemezpremier

„Hogyan készült ez a bolygó?” – Németh Róbert-lemezpremier

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különleges hangulatú szólólemezt készített a HS7 volt - és a Pegazusok Nem Léteznek jelenlegi basszusgitárosa. A hvg.hu-n már meg is hallgathatja.

A 2015-ben feloszlott HS7 basszusgitárosa, Németh Róbert – miközben 2013 óta a Pegazusok Nem Léteznek aktív tagja – magát is meglepve idén tavasszal elkezdett dalokat írni, amik annyira jók lettek, hogy stúdiófelvételt és nagylemezt érdemeltek. Az október 17-én érkező, Nincsen mozgás az eseményhorizonton című bemutatkozó albumot a Gold Record kiadó jelenteti meg, de a hvg.hu-n már meghallgathatjuk:

Az album története a zenész kisfiának egy mondatához kötődik. Egy ízben feltette a kérdést apjának: „Hogyan készült ez a bolygó, ahol élünk?”. E kérdésből aztán egy éjszaka alatt idén tavasszal egyszer csak dal született (Meteor). Az első szerzemény után gyorsan érkezett a következő, majd a még újabbak.

„Gyakorlatilag majdhogynem azt történt, hogy ahányszor felvettem a gitárt, abból egy dal lett. Nagyon fura volt. Annyi tudatosság volt csak, illetve lett menet közben a dologban, hogy amikor elkészült egy dal, próbáltam belehallani, hogy hogyan szóljon, hogy kivel kellene együttműködni. Mondjuk ez is elég intuitív módon ment. Hát, elég sok mindenki szerepel a lemezen, vannak igen érdekes kollaborációk, de a nagy részét Lázár Dodival és Jappánnal vettem fel. Még mindig értetlenül, egyben mosolyogva állok az előtt, hogy ez a lemez elkészült.”

A Nincsen mozgás az eseményhorizonton tizenkét felvételével (ezek közül az egyik egy reprise, egy másik pedig egy Balaton-szám feldolgozása) olyan dalszerző-előadó albumot hozott létre, ami egyrészt tiszteleg hazai hősei, a Cseh-Bereményi dalszerzőpáros, Víg Mihály és úgy általában is a Trabant/Balaton-dalok előtt, másrészt olyan zenei hangulatokat jár körbe, amik eléggé hiányoznak a hazai palettáról. A lofis esztrád kamarapoptól a míves nagyzenekari hangszerelésen, a dreampopon és a folkos elágazáson át a csilingelős akusztikpopig terjed a skála.

A közéleti megfigyelésekről és az élet apró örömeiről szóló dalok végül egy közvetlen és nagyon szép lemezzé állnak össze. A szerző tervei szerint hamarosan élőben is megszólalnak majd.

 

Az album legfőbb közreműködői-producerei: Lázár Domokos (Pegazusok Nem Léteznek, Esti Kornél), és Takács Zoltán Jappán (ex-HS7, Soerii & Poolek), rajtuk túl pedig további számos vendég hallható.

Szalóki Ági, Barkóczi Noémi, Vincze-Fekete Vera és Fedor Kyra énekel, Subicz Gábor szárnykürtön, Kalmár Tibor (Anton Vezuv) szitáron játszik, az ugyancsak anton vezuvos Gyulai István Sztív és Csé zongorázik és vokálozik, Szabó Attila (Csík Zenekar) hegedül, mandolinozik és basszusgitározik, Jeli András (aki az album borítóját is jegyzi) basszusgitározik és billentyűzik, Szarvas Árpád gitározik és ütőhangszereket szólaltat meg, Pesztalics Dénes (mindketten EZ Basic) producerként, Erős Márton (Kiscsillag) nagyzenekari hangszereléssel, Horváth Barnabás dobprogramozással működik közre, míg a Desdemona Daene néven alkotó zajművész, Papp Viktorina Rozita az album záródalát készítette el.

A hvg.hu-s digitális lemezpremier után, október 17-e, hétfőtől az album elérhető a fontosabb digitális zenefelületeken. A fizikai megjelenés (CD) október vége felé várható.


Németh Róbert a hvg.hu állandó szerzője.

Hozzászólások