Eldőlt: nem lesz magyar Oscar-díjas játékfilm 2017-ben

Eldőlt: nem lesz magyar Oscar-díjas játékfilm 2017-ben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Till Attila filmje nem került fel az idegennyelvű filmek kilences listájára.

Az Amerikai Filmakadémia közzétett az Oscar-díjra jelölhető kilenc alkotást. A Magyarországot képviselő Tiszta szívvel című Till Attila-film, sajnos nincs a kiválasztottak között, nem kapott elég szavazatot.

A 2017-es Oscarra idegennyelvű film kategóriába 85 nevezés érkezett, ezek közül az alábbiaknak esélye az ötös listába kerülni, majd megnyerni a díjat:

Toni Erdmann
©

Tanna (Ausztrália)
A homok alatt (Dánia)
Az ügyfél (Irán)
Ez csak a világ vége (Kanada)
Toni Erdmann (Németország)
The King's Choice (Norvégia)
Paradise (Oroszország)
Életem Cukkiniként (Svájc)
A Man Called Ove (Svédország)

Ezek közül a legnagyobb esélyesnek egyelőre a német Toni Erdmann, a kanadai – a tavalyi győztes Saul fiához hasonlóan Cannes-i nagydíjas – Ez csak a világ vége, és a szintén ott díjazott iráni Az ügyfél tűnik.

A homok alatt
©

De hatalmas hiányzók is vannak: a korábban az egyik legnagyobb esélyesként emlegetett, Paul Verhoeven által rendezett Elle annak ellenére nincs a listán, hogy főszereplője, Isabelle Huppert továbbra is nagy esélyesnek tűnik az Oscar-jelölésre a női főszereplők közt – ez a film Franciaország nevezése volt. Ahogy a chilei Pablo Larraín Neruda című mozija is lemaradt a listáról, vagyis a rendező csak másik idei filmje, a Jackie sikerében bízhat a nagyobb kategóriákban. És Pedro Almodóvar új filmjét, a Julietát is sokan legalább a kilenc közé várták.

Az ötös listát január 24-én jelentik be, az Oscar-gála február 26-án lesz Hollywoodban.

Azért még van miért izgulnunk. Deák Kristóf Mindenki című alkotása ugyanis felkerült a legjobb rövidfilm kategória tízes listájára.

Deréktól lefelé bénák, derék felett dühösek és könyörtelenek

Láthattunk már mozgássérültekről szóló filmet, de ilyet aligha - Till Attila új filmje, a Tiszta szívvel visszaadja az akcióvígjátékok renoméját, méghozzá úgy, hogy valami igazabbat mutat meg a kerekesszékesek világáról. Nevet rajtuk és velük, miközben az elkerülhetetlen csalódásaikat, dühüket sem hallgatja el.


Hozzászólások