Néhány napja még díjat kapott, a Filmhéten azonban nem szerepelhet egy hazai első film

Néhány napja még díjat kapott, a Filmhéten azonban nem szerepelhet egy hazai első film

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Kojot a legjobb hazai első film és a legjobb epizódszereplő díját kapta a filmkritikusoktól – ehhez képest nem lesz látható a Filmhéten, ráadásul e pillanatig senki nem tudja megmagyarázni, miért nem.

A kritikai díj ráadásul nem is volt előzmények nélkül való, hiszen az "új földesurakról" szóló Kojot igen szép kritikákat kapott bemutatója körül. A HVG februárban interjút készített Kostyál Márk rendezővel.

Már a szinopszisból kiderülhetett, hogy a film tele van ide címzett üzenetekkel, kényelmetlen asszociációkkal, hogy a falu bikájának mindent szabad, a nem közülük valóknak semmit. Mégis átment a Filmalapon?

Nem voltak érdemi kifogások.

Nem érzékeltették, hogy elsőfilmesként túl messzire ment?

Ha a kérdés arra vonatkozik, volt-e bármilyen presszió, akkor határozottan az a válasz, hogy nem volt.

A film, melynek egyik producere Kálomista Gábor, kétségtelenül nem volt kasszasiker, a 329 milliós filmalapos támogatásból készített mozit összesen pár ezer ember látta, bár az is igaz, hogy a filmet igen gyorsan levették a mozik műsoráról. Mindennek persze nincs, vagy mai tudásunk szerint nem lehet köze ahhoz, hogy a filmet nem mutatják be a február 8-án kezdődő Filmhéten.

A filmhez közelálló források szerint sem világos, miért nem kerül a Kojot a hazai film reprezentatív eseményének programjára. A hírek szerint Kálomista gyártócége, a Megafilm nem engedi, hogy erre sor kerüljön, miközben sem Kálomista, sem társproducere, Helmeczy Dorottya nem ad magyarázatot arra, ami történik.

A rendező ezt írta a Facebookon:

Pont egy éve. Lassan lekeverem a nosztalgiát, de van egy Filmhét ahol a KOJOT nem szerepelhet, mert nem engedi a gyártó, s ezt minden magyar intézmény, aminek film van a nevében, hagyja. Éljen a magyar néző, éljen a magyar film!

Kovács Gábor producer is megszólalt az ügyben:

Ma az egyik legnagyobb filmes tekintélyünkkel továbbra is azon hüledeztünk, hogy a KOJOT szintű nagyszerű filmet a producere visszavonhatja a Filmhétről, és ez senkinek nem tűnik fel!? 
Nem azért költenek sok százmillió közpénzt, hogy sok ember megnézze és sok tízmillió közpénzt egy ilyen eseményre, hogy ezeket be is mutassák? Ez valóban egy a produkcióhoz hozzá nem tett, de belőle már közpénzből jóllakott producer egyszemélyi döntése?? Ezt valaki magyarázza meg nekem...

Hozzászólások