Rihanna beintett a Super Bowl-nak a Kaepernick-ügy miatt

Rihanna beintett a Super Bowl-nak a Kaepernick-ügy miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A jövő évi Super Bowl közönségének azért kell majd a Maroon 5-val beérnie, mert Rihanna visszamondta a fellépését Amerika legnagyobb sport- és televíziós eseményén.

Egy hónapja derült ki, hogy az 52. Super Bowl félidős fellépője a Maroon 5 lesz. Eredetile azonban nem a kaliforniai zenekar lett volna a headlinere az amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjének, hanem Rihanna – derítette ki a US Weekly. A lap szerint az NFL és a FOX tévétársaság nagyon szerette volna a 30 éves világsztárt a félidei show fellépőjének, de Rihanna visszautasította a felkérésüket Colin Kaepernick ügye miatt.

Mint ismert, Kaepernick 2016 óta nem játszhat, az NFL fekete listára tette őt, amiért a sportoló passzívan tiltakozott a Trump és az afroamerikaiak ellen elkövetett rendőri erőszak miatt. Colin Kaepernick a San Francisco 49ers irányítója volt, a 2016-os szezonban tiltakozási hullámot indított az Egyesült Államokban a rasszizmus, a színes bőrűeket ért atrocitások és túlkapások ellen: ő volt az első, aki a futballmeccsek előtt elénekelt himnusz alatt letérdelt. A példáját ugyan rengetegen követték, de az általa elindított tiltakozási hullám meg is osztotta az ország közvéleményét, és az NFL-es csapatok szurkolótáborait is.

Az üggyel Donald Trump amerikai elnök is többször foglalkozott: a térdelő játékosokat és csapattagokat durva szavakkal (sons of bitches), illette, akik nem tisztelik a zászlót és a himnuszt. Azt is követelte a csapatok vezetőitől, hogy rúgják ki őket. Ennek nyomán tavaly ősszel Roger Goodell, az NFL vezetője elrendelte, hogy a himnuszt minden játékosnak kötelező állva végighallgatnia, és amennyiben a játékos vagy a klubalkalmazott megsérti a szabályt, akkor a klub bírságot kap.

Hozzászólások