Ilyen még nem volt: képregénykönyvtár nyílik Magyarországon

Ilyen még nem volt: képregénykönyvtár nyílik Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mert képregényt olvasni jó.

A KépregényKönyvtár abból indul ki, hogy képregényt olvasni jó dolog. És hogy a képregény messze túlmutat a Marvel–DC–Garfield–Snoopy keresztmetszeten – bár ezek is elég jók tudnak lenni –, annyira, hogy gyakran a kilencedik művészetként emlegetik. Irodalom és képzőművészet sajátos elegyeként pedig a gyökerei a középkori kódexeken át egyesek szerint a barlangrajzokig nyúlnak vissza.

A képregény ugyanis lehet művészi, izgalmas, elgondolkodtató, érzelmes, gyerekes, hátborzongató, rejtélyes, akciódús, irodalmi. A szervezők szerint tehát mindenki találhat magának valót.

Magyarország első KépregényKönyvtárát így azért is hozták létre, hogy bemutassák a médium sokféleségét, illetve elérhetővé tegyék a különböző stílusú, műfajú képregényeket. Cél az is, hogy a fősodorbeli ábrázolásmódok és témák mellett a kifejezésmódok és történetek sokszínűségét is megmutassák azoknak, akik esetleg eddig nem olvastak képregényt.

A KépregényKönyvtár közösségi, tehát magánemberek saját köteteit és kiadók felajánlásait tartják a polcokon. A képregényeket helyben lehet majd olvasni, kölcsönzésre nincs lehetőség.

A közösségi jelleghez az is hozzátartozik, hogy a szervezők várják a kiadók és magánemberek felajánlásait – a képregények akár rövid időre is bent tarthatók. Különösen várják azokat a címeket, amikből kevés példány található az országban, hiszen így mások is hozzáférhetnek.

A Közösségi KépregényKönyvtár december 13-án nyílik a Nem Adom Fel Kávézó és Étteremben.

Hozzászólások