szerző:
Csatlós Hanna

Egy hétig ingyen és online megtekinthető Tóth Barnabás rövidfilmje, a Susotázs, amely bejutott az Oscar-esélyes alkotások szűkített listájára.

El lehet-e mondani 17 percben egy izgalmas történetet két, sötét szobában ülő szinkrontolmácsról, akik egy hűtőgép-konferencián a háztartási gépek energiahatékonyságáról kénytelenek fordítani? Azt gondolnánk, hogy ennél aligha létezhet unalmasabb történet a világon, de tévednünk kell: Tóth Barnabás író-rendező egy szeretnivaló sztorit kerekített a magyar szinkrontolmácsok, Pál (Göttinger Pál) és András (Takács Géza) köré.

A Susotázs című film (a cím egyébként a szinkrontolmácsolásnak a legnehezebb alműfajára utal; ilyenkor a tolmács az ügyfél mellett ülve halkan tolmácsolja a hallottakat, a többiek számára pedig hangosan fordítja az ügyfél hozzászólásait) abból az alaphelyzetből indul ki, hogy Andrással és Pállal tudatják, hogy a cseh hűtőgép-konferencián mindössze egyetlen magyar ül, akinek fordítaniuk kell. Nem tudják persze, hogy a hallgatóság soraiban ki az az egyetlen magyar, de megpróbálnak rájönni. Miután megbizonyosodnak róla, hogy egy gyönyörű szőke nőnek (Osvárt Andrea) van szüksége a magyar nyelvű segítségre, azonnal bensőségessé válik a hangulat, mármint abban az értelemben, hogy a két, a nő láttán felvillanyozott szinkrontolmács elkezd udvarolni a nőnek, egészen intim megjegyzéseket csicseregve egyetlen hallgatójuk fülébe.

A film – bár elsőre úgy tűnhet – nem egy romantikus komédia, inkább egy szonett a borzasztóan nehéz munkát végző, de sok esetben arctalan és névtelen, csupán hangként azonosított szinkrontolmácsokhoz. Ők azok az emberek, akik egy sötét szobában ülnek és fordítanak, politikusok, politikusvezetők és multicégek vezetőinek a szavait tolmácsolják, és bár ők csupán a segítő "hangok" a fejhallgatóban, munkájuk nélkül megállna a világ, vagy legalábbis biztosan lassabban haladna előre. Ilyen értelemben Tóth Barnabás filmjében a szinkrontolmács előbújik a sötét szobából, kvázi coming outol, és arcot kapunk végre a hanghoz.

Susotázsnak körülbelül a háromnegyede olyan, mint egy jól sikerült, igényes telekommunikációs reklám, és nem több, de aztán a filmidő utolsó negyedében olyan fordulat következik, amely mélyebb jelentést ad a filmnek. A Susotázs bekerült az Oscar-esélyesek szűkített körébe, az élő szereplős rövidfilmek tízes listájára. Január 22-én derül ki, hogy ott lesz-e az öt Oscar-jelölt között a kategóriájában.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy amerikai katolikus egyetem letakarja a Kolumbuszt ábrázoló falfestményeket

Egy amerikai katolikus egyetem letakarja a Kolumbuszt ábrázoló falfestményeket

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát