Tulajdonképpen nincs semmi meglepő abban, hogy Pápai Joci kiesett

Tulajdonképpen nincs semmi meglepő abban, hogy Pápai Joci kiesett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

És ezzel még véletlenül sem a dalát szeretnénk minősíteni.

A Magyarországot képviselő Pápai Joci a kedd esti elődöntőben hetedikként adta elő Az én apám című dalát, de nem szerzett elég pontot ahhoz, hogy a szombati döntőben is versenyezhessen. Így aztán az arra fogékonyak az esélytelenek nyugalmával nézhetik majd végig a tel-avivi döntőt.

Abban, hogy a magyar előadók esélyesnek tekintik magukat, nagy szerepe van annak, hogy abban az évben, amikor Magyarország az Európai Műsorsugárzók Uniójának tagjaként először vehetett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon 1994-ben, Bayer Friderika rögtön a negyedik helyen végzett, ami azóta is a legjobb magyar szereplésnek számít. Innen azonban már nem felfelé, hanem lefelé vezetett az út. Kállay-Saunders András 2014-ben még elcsípett egy ötödik helyet, de ezt a régiót azelőtt és azóta sem sikerült magyar előadónak megközelíteni.

Az elmúlt 17 évben 14-szer bejutott ugyan magyar versenyző a döntőbe, de az elsőt tízben csak elvétve végeztek (Rúzsa Magdi 2007-ben 9., ByeAlex pedig 2013-ban a 10., Pápai Joci pedig 2017-ben a 8. lett). Sokkal inkább jellemző, hogy a huszadik hely környékén zárták a versenyt. Ráadásul az idei mellett két olyan év is volt, amikor magyar versenyző egyáltalán nem jutott be a döntőbe (2008-ban Csézy, 2009-ben Ádok Zoli).

Ezek után talán kijelenthető, hogy nem vagyunk eurovíziós nagyhatalom. Más kérdés, hogy ez egyáltalán baj-e.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások