"Nincs része nélküled, s legalább te vagy az egész" - Kollár-Klemencz-dalpremier

"Nincs része nélküled, s legalább te vagy az egész" - Kollár-Klemencz-dalpremier

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Új produkcióval lép a közönség elé Kollár-Klemencz László, amelyben kiváló zenészek közreműködésével, különleges hangulatvilágú köntösbe öltöztetik a rég elfeledett dalokat. A formáció albuma idén jelenik meg, az első dal klipje, Maradj még! címmel a hvg.hu-n debütál.

Zabolátlan lovaim címmel adja ki következő albumát, és indít lírai dalesteket Kollár-Klemencz László egy új formációval. Az ötlet két évvel ezelőtt, a Budapest Bár egyik nagykoncertjén merült fel, amelyben Vajdai Vilmos is közreműködött. „Mondta nekem, hogy Laci, te miért bohóckodsz itt a lovakkal? Neked énekelned kell, csinálj egy sanzonestet“ – idézi fel a zenész, rendező szavait Kollár-Klemencz.

„Farkas Róberttel már hosszú ideje dolgozunk együtt, sokáig oszlopos tagja volt a Kistehénnek is, így adódott, hogy valahogy a Budapest Bár köreiből kilépve, de annak a világát mégiscsak behúzva belevágjunk egy szólóestbe.“ Farkas Róbert több hangszert is megszólaltat a produkcióban, így hegedűn, brácsán, harmonikán és gitáron is játszik majd.

A produkcióhoz harmadikként Dargay Marcell zeneszerző, zongorista csatlakozott, aki többet között a Katona József Színház, a Radnóti Miklós Színház, és az Ódry Színpad számára is komponált már kísérőzenéket.

„Lassan értek a dolgok, ötleteltünk, hogy milyen dalokhoz is akarunk hozzányúlni. Főleg érzelmes, melankolikus irányra gondoltunk, végül nemzetközi és hazai dalokat válogattunk egy csokorba. Lesznek klasszikus francia sanzonok, a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek nagy klasszikusai, valamint a kortárs popkultúrából ehhez a hangulathoz illő dalok“ – tette hozzá a hvg.hu-nak Kollár-Klemencz. Az esteken többek között Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, V Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Cseh Tamás, Paolo Conte és Marlene Dietrich dalai is felcsendülnek majd.

A formáció igyekezett hű maradni a dalokhoz, de próbáltak csavarni is egyet azokon egy frissebb hangzással és dalszöveggel.

A hamarosan megjelenő album különlegessége, hogy minden dalnak új magyar fordítást adtak, amelyeket Grecsó Krisztián, Máthé Zsolt és Kollár-Klemencz László írtak kifejezetten erre a válogatásra. „Az volt az alapötlet, hogy mivel sok, nagyon ismert dalt is játszunk, adunk nekik egy új köntöst, egy mai fordítást. Sokféle magyar szöveg kering a neten, de szerettük volna, hogy egységes legyen a repertoár.“

„A Zabolátlan lovaim dupla lemezbemutató koncertje december 8-án lesz, utána pedig szeretnénk eljutni ezzel a formációval, ahová csak lehet“ – fogalmaz Kollár-Klemencz.

„Oroszul, franciául, angolul is szeretnék énekelni, jó lenne külföldön is koncerteket adni. A zene határtalan, olyan kár, hogy a magyar kultúra sok esetben még mindig beszorul az országba, és csak nagy nehézségek árán tud kilépni onnan. A kultúra nem csak egy adott országnak készül, az mindenkié.“