Gyászos lett a Magyar Kultúra Napja

Gyászos lett a Magyar Kultúra Napja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Demonstrációval tiltakoztak a könyvtárosok, múzeumi szakemberek és irattárosok a megalázó fizetések miatt.

A garantált bérminimumot, azaz bruttó 210 600 forintot keres a közművelődési dolgozók többsége. A Magyar Kultúra Napján erre a helyzetre próbálták meg felhívni a figyelmet azzal, hogy feketébe öltöztek, és országszerte demonstrációkat tartottak. A budapesti megmozduláson felszólaló Tamás Gáspár Miklós így foglalta össze a helyzetet a Népszava tudósítása szerint:

Manapság mindenki azt gondolja, a tömegközlekedést kell fejleszteni, ami térben összeköti a nemzetet, de ne feledjük, hogy a közgyűjtemények időben kötik össze a nemzedékeket egymással, az ország intézményes memóriáját jelentik, aki ezt a területet, az itt dolgozókat elhanyagolja, az a múltunk ellensége.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) néhány napja béremelést követelő nyílt levéllel fordult az ország vezetőihez, a demonstráció végén pedig petíciót adtak át Kásler Miklós miniszternek címezve – írja a lap. Ebben többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy legutóbb 2008-ban kaptak 3 százalékos alapbéremelést, egy szűkebb körben érvényes pótlékkal együtt is a legtöbben a garantált bérminimumot érik el, ami különösen a sokdiplomás, több nyelvet beszélő kutatók számára megalázó.

Papp Katalin, a KKDSZ megbízott elnöke a Népszavának azt mondta, tavaly a parlamenti választás előtti hónapokban 50 százalékos béremelés ígéretével hitegették őket, de az újabb győzelem után az Orbán-kormány már nem tartotta fontosnak az ígéret betartását.

A budapesti demonstráció mellett tiltakozó akciókat szerveztek a kulturális területen dolgozók Miskolcon, Kecskeméten, Pécsen, Szegeden és Tatabányán, s az országban sok intézmény munkatársai öltöztek feketébe a Magyar Kultúra Napján.

 

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

 

Hozzászólások