szerző:
hvg.hu

Judytól Jokerig minden az esélyesekről szólt az idei Oscar-gálán, de aztán jött egy dél-koreai szatíra és ellopta a show-t.

Oscar-díj 2020
Nem volt magyar jelölt az idei Oscar-gálán, de a filmes világ legnagyobb eseménye így is tartogatott meglepetéseket. A gála – a tavalyihoz hasonlóan – házigazda nélkül zajlott, tarolt az Élősködők, hoppon maradt Az ír. Ebben a cikksorozatban mindenről beszámolunk, amit érdemes tudni a 2020-as Oscar-díjról.
Friss cikkek a témában

Sam Mendes 1917-ének a menetelését tartóztatta fel nagyon meggyőzően a dél-koreai Pong Dzsunho, aki történelmet írt az Élősködőkkel: idegen nyelvű alkotás először nyert Oscart a legjobb film kategóriájában. A dél-koreai rendezőnek négyszer kellett színpadra mennie az Oscar-gálán – a legjobb rendező, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb nemzetközi film díját is megnyerte az Élősködőkkel – és hiába ígérgette, hogy végre inni fog, az utolsó pillanatig készenlétben kellett állnia, míg végül a legjobb filmnek járó díjat is elhozhatta.

©

Ami a történelmi léptéket illeti: korábban mindössze tíz idegen nyelvű produkciót jelöltek a legjobb film díjára, de egyik sem tudott nyerni – igaz, tavaly Alfonso Cuarón Romáját nagy esélyesnek tartották, de végül a Zöld könyv elhozta előle az Oscart.

És szintén a perspektíva kedvéért vegyük sorra, hogy a zseniális dél-koreai szatíra milyen filmeket szorított maga mögé: Az aszfalt királyait, Az írt, a Jojo Nyuszit, a Jokert, a Kisasszonyokat, a Házassági történetet, a Volt egyszer egy... Hollywoodot, és az idei díjszezonban szinte mindent bezsebelő 1917-et. Sam Mendes filmjét nagy esélyesnek tartották, de végül három szobrot hozott el: a legjobb operatőr, a legjobb hangkeverés és a legjobb vizuális effektusok díját.

Pong Dzsunho pedig elmondhatja magáról, hogy lenyomta Quentin Tarantinót és Martin Scorsesét is. A köszönőbeszédében nem is felejtett el tisztelegni előttük. Kérdés, hogy az utóbbit ez mennyire kárpótolta azok után, hogy az estét tíz Oscar-jelöléssel indító Az ír a gála végére egyet sem tudott díjra váltani, ami meglehetősen komoly pofára esés a Netflixnek, miután a három és fél órás filmre 160 millió dollárt (47,5 milliárd forintot) költött.

Sokkal kiszámíthatóbb helyzetben voltak a színészek: kevesen vonták kétségbe Renée Zellweger és Joaquin Phoenix esélyeit a legjobb színésznő és színész díjára a Judyért és a Jokerért, mint ahogy Brad Pitt (Volt egyszer egy... Hollywood) és Laura Dern (Házassági történet) legjobb mellékszereplőnek járó elismerése is borítékolható volt.

Elton John a második Oscarjáért vonulhatott színpadra (az elsőt az Oroszlánkirályért kapta), a legjobb betétdal díját nyerte el a Rocketmanben felcsendülő (I'm Gonna) Love Me Again című számért.

Hildur Guðnadóttir viszont a zeneszerzők között az első nő, aki a legjobb eredeti filmzene díját átvehette a Jokerért – nem véletlenül tapsolták állva, és nem véletlenül kérte a nőket, hogy hallassák a hangjukat.

Amire még emlékezni fogunk:

– James Corden és Rebel Wilson Macskák-jelmezben sokkolt, és stílusosan a vizuális effektusokkal poénkodott egy jót, a nézők emlékeibe pedig nyilván bevillant az a CGI-rémálom, amellyel a musicalt megpróbálták újjáéleszteni. Mindenesetre nehéz volt felhőtlenül nevetni rajtuk.

– A Grammyn taroló 18 éves Billie Eilish megkerülhetetlen volt az Oscar-gálán is. Az In Memoriam felvonást kísérhette zeneileg a Yesterday című dallal. Itt egyébként feltűnt Udvardy Annának, a Mindenki című Oscar-díjas magyar rövidfilm producerének a neve is.

©

– Először állt Down-szindrómás színész az Oscar-gála színpadán: a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díj nyertesének a bejelentésére Shia LaBeouf társaságában vonult a színpadra Zack Gottsagen is, aki a The Peanut Butter Falcon című filmben szerepelt vele. A Down-szindrómás Gottsagent állva tapsolta meg a közönség.

©

– Finoman szólva is meglepetés volt Eminem felbukkanása az Oscar-gálán, és a közönséget is meglehetősen felkészületlenül érte. A rapper először adta elő a ceremónián a Lose Yourself című dalát – 17 évvel az után, hogy Oscart nyert vele a legjobb betétdal kategóriájában.  A reakciók nagyon emberiek voltak, ami azonnal mémek áradatához vezetett.

– És végül tekintsük meg Brad Pittet élete első Oscarjával:

©

Az Oscar-gála élő közvetítését itt pörgetheti végig.

Ez pedig a díjazottak listája:

 • Legjobb film: Élősködők
 • Legjobb rendező: Pong Dzsunho (Élősködők)
 • Legjobb férfi főszereplő: Joaquin Phoenix (Joker)
 • Legjobb női főszereplő: Renée Zellweger (Judy)
 • Legjobb férfi mellékszereplő: Brad Pitt (Volt egyszer egy ... Hollywood)
 • Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Házassági történet)
 • Legjobb eredeti forgatókönyv: Élősködők
 • Legjobb adaptált forgatókönyv: Jojo Nyuszi
 • Legjobb operatőr: 1917
 • Legjobb vágás: Az aszfalt királyai
 • Legjobb látványtervezés/díszlet: Volt egyszer egy… Hollywood
 • Legjobb jelmeztervezés: Kisasszonyok
 • Legjobb hangtervezés: Az aszfalt királyai
 • Legjobb hangkeverés: 1917
 • Legjobb vizuális effektusok: 1917
 • Legjobb smink: Botrány
 • Legjobb eredeti filmzene: Joker
 • Legjobb eredeti betétdal: (I’m Gonna) Love Me Again – Rocketman (Elton John)
 • Legjobb animációs film: Toy Story 4
 • Legjobb animációs rövidfilm: Hair Love
 • Legjobb rövidfilm: The Neighbors’ Window
 • Legjobb dokumentumfilm: American Factory
 • Legjobb rövid dokumentumfilm: Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)
 • Legjobb nemzetközi film: Élősködők

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az MSZP nem fogja támogatni a dezertőröket

Az MSZP nem fogja támogatni a dezertőröket

A Google üzeni a Huawei telefont vásárlóknak: kétszer is gondolja meg, mit telepít

A Google üzeni a Huawei telefont vásárlóknak: kétszer is gondolja meg, mit telepít

Megroggyant a kínai olajfeldolgozás a koronavírus miatt

Megroggyant a kínai olajfeldolgozás a koronavírus miatt

Már Ferihegyen is megmérik az Észak-Olaszországból érkezők lázát

Már Ferihegyen is megmérik az Észak-Olaszországból érkezők lázát

Fontos hasonlóságot fedeztek fel az influenza és a koronavírus között

Fontos hasonlóságot fedeztek fel az influenza és a koronavírus között

Ha a K&H Bank ügyfele, még ma ellenőrizze a számítógépét

Ha a K&H Bank ügyfele, még ma ellenőrizze a számítógépét