Harcos kedvű tüntetést tartottak az SZFE mellett

Harcos kedvű tüntetést tartottak az SZFE mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezrek skandálták egyre vadabbul a szabad ország szabad egyetem rigmust, miközben Iványi Gábor a reménytelen harc szükségességéről, Noár a szavak jelentésének visszaszerzéséről, L. Ritók Nóra pedig a szolidaritásról beszélt pénteken a Színház és Filmművészeti Egyetem előtt, ahol az egyetem autonómiájáért és a szegényeket segítő civilekért tüntettek.

Nyugger vagyok. Ez olyan, mint az öreg rocker. Angliában Jaggernek hívják

- tüzelte a Színház és Filmművészeti Egyetem előtt összegyűlt hallgatóságot Bródy János énekes. Eddigre teljesen megtelt a belvárosi Vas utca, ahol együtt álltak ki a résztvevők és a fellépők a Színház és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért, az épületet blokád alatt tartó diákokért, valamint a hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézményekért, akiknek állami támogatását a napokban kurtította meg a kormány.

©

A tüntetésen részt vevő több ezer ember számtalanszor elharsogta a "Szabad ország, szabad egyetem" rigmust, ami a leghangosabban a tüntetés végén szólt, amikor a demonstrálók vastapssal egybekötve kiabálták az egyetem épülete előtt.

Tudósítónkat meglepte, hogy korántsem volt érezhető az a gyászos, lemondó hangulat, ami korábban a CEU elűzése, vagy akár az MTA átszervezése miatti tüntetésekre volt jellemző. A tömeg nagy része fiatal volt és vidám, kollégánknak úgy tűnt hogy a harcos kedv az egyetem ügyében kialakult patthelyzet ellenére sem csitult. A tüntetés ugyanakkor - mivel nem a fiatal generáció szervezte - nem tudta azt a lendületet felmutatni, amit a hallgatók korábbi demonstrációi mutattak.

©

A felszólalók sorát Csernai Mihály, az SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke kezdte, aki kijelentette, hogy addig nem mond igent a Magyar Rektori Konferencia meghívására - ami egyeztetésre hívta össze az egyetem vezetését és az állam által az egyetem fölé kinevezett kuratóriumot - amíg meg nem vitatta a kérdést a péntek esti hallgatói fórum.

Iványi Gábor lelkész - akinek oktatási tevékenységet is végző kisegyházát ugyancsak sújtja a kormányzati elvonás - arról beszélt, hogy a diákok valódi kockázatot vállalnak a szabadságért, mert számíthatnak a hatalom haragjára, de egy bibliai párhuzammal megvilágította, hogy akkor is harcolni kell, ha reménytelen. “Ennek a nyomorult népnek szüksége van bátor okos fiatalokra, akik megtanítanak minket nevetni sírni és a szabadságra” - méltatta a diákokat.

©

Megköszönte az SZFE oktatóinak, hogy nem vállaltak szerepet az új kurzusban, és jelezte, számítana a többi, jelenleg néma egyetem és az akadémikusok támogatására is. “Hallgat az ország, bűnös csend van” - mondta. Azt nem tudja, hogy robbanásra kész-e a feszültség, de ezt a csendet szerinte meg kellene törni.

Az SZFE áldozatot hoz - mondta, de a szabadságért áldozatot kell hozni: “Úgy lesz a bor, hogy megtapossák a szőlőszemeket, úgy lesz a kenyér, hogy a malom megőrli a lisztet.” A színházasdit játszó ellenzéki politikusoknak ébresztőt kell fújni, és nekik is áldozatot kell hozni:

Ott kell hagyni azt a nyomorult házat!

"Ti vagytok a jobbik arcunk, a jövőnk, a reménységünk, tudom, hogy ez teher, de szeretnénk megköszönni, hogy ezt vállaltátok. Isten áldjon!" - mondta.

Fullajtár Andrea színművész Bibó István szabadságszerető embernek szóló tízparancsolatát olvasta fel, szerinte talán ez is véd számos betegség ellen, a meghatódott Szirtes Ági szerint pedig meghajolt a “bátrak, az igazság védelmezői előtt".

©

A szolidaritást köszönte meg az ugyancsak elvonásokkal sújtott Igazgyöngy Alapítványt vezető L. Ritók Nóra, aki azt mondta, hogy míg a mélyszegénységben érti az okokat, addig a politikai döntéshozóknál nem. Szerinte a mélyszegénység problémájának a megoldása fontosabb lenne, mint az üresen kongó stadionok, vagy az 50 milliárdos vadászati kiállítás. Beszámolt arról is, hogy két nap alatt összejött az elvont támogatás, de folytatják a gyűjtést. Szerinte a hatalom a saját elgondolásait préseli rá mindenkire, pedig aki szemben áll velük, az nem szemben politizál, hanem a szakmáját űzi.

Rácz Attila az SZFE doktori iskolájának hallgatója Őze Lajosné Toma Ildikó támogató levelét olvasta fel, majd Őze Lajost méltatta, aki szerinte most vagy börtönben, vagy bolondok házában lenne, ha még élne. Az Örkény Színház színésze Bíró Kriszta az egyetemet méltatta. A pénzt el lehet venni, de a szolidaritást nem - mondta, majd Karinthy Frigyes Hazám és hazám című művét idézte.

©

Az előadóművész Noár is a szolidaritást emelte ki, szerinte nem szabad tovább hallgatni, nem szabad elfogadni, hogy a tehetség ismérve a lojalitás és a pusztulás legyen, ő egy szabadabb és nyitottabb társadalomban szeretne élni.

Vissza kell nyernünk a szavainkat, a civil nem ellenség a civil vagány és menő

- mondta, és felsorolt még pár ilyen szót, mint a liberális, a cigány vagy a zsidó. Mielőtt belecsapott volna új számába, mindenkit felszólított arra, hogy ne hallgasson.

Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező az elültetett fáról beszélt, aminek gyümölcsét már nem ő eszi majd, Szalai Kriszta író, színész pedig arról, hogy a színművészetis diákok tuti, hogy benne lesznek a történelemkönyvekben. Kovács Kriszta énekesnő Szodoma és Gomorra történetét elevenítette fel, ahol Isten a vele alkudozó Ábrahámtól azt kéri, mutasson száz igaz embert, és szerinte ezek lennének az SZFE-s diákok. Mielőtt a Padödö két dallal lezárta volna az eseményt, Galkó Balázs színművész elszavalta József Attila Levegőt című versét.

Hozzászólások