szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrét. Ismerjék meg Aujeszky Nóra Ilonát.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Másodéves a televíziós műsorkészítő szakon, 25 éves. Példaképként tekint az On The Spot műsorvezető-párosára, és ő is úgy érzi, nagy az igazságérzete, és ezért tenni is akar, ha lehet, kreatívan: ezért felvételizett annak idején a jogi egyetemre, ahol nyáron végzett, majd az SZFE-re is. „A jogon megtanultam a játékszabályokat, hogy alakíthassam a játszmákat, amikbe kerülünk. Az SZFE-n pedig játszani tanulhatok – hatni, alkotni.” A tévés szakkal kapcsolatban már többször elbizonytalanodott, a jog befejezése érdekében a tavalyi évét passziváltatta is, de egyértelműen kijelenti, hogy most az SZFE képviseli azokat az értékeket, amelyeket jogászként is meg akar védeni. Évekig volt szakkollégista, ezzel a háttérrel úgy érzi, az SZFE önmagában is olyan jól működik, mint egy szoros kötelékeket kialakító szakkollégium.

©

A jogi záróvizsgája miatt csak augusztus 31-én, az egyetemfoglalás napján érkezett meg az egyetemre, a passzív év miatt egy új osztályba. „Nem akartam beleerőszakolni magam a közösségbe, ami addigra kialakult, de olyan hihetetlen nyitottsággal fogadtak, ami azóta is meghat.” Szervezett és moderált fórumokat, de mostanra minden energiáját a jogi ügyekre koncentrálja. Nehezen éli meg a folyamatos érzelmi hullámvasutat: „Egzisztenciális szorongásaink vannak, de közben olyan euforikus pillanatokat is megélünk, amik mindenért kárpótolnak. A legnehezebb pillanat talán az volt, amikor megkaptuk az első komoly fenyegetést a dolgozói bérek visszatartásáról, és megértettük, hogy meg akarnak osztani bennünket.” A legszebb pillanatnak azt a performanszt tartja, amelynek keretén belül eljuttatták beadványukat az Alkotmánybíróságra az igazság istennőjének, Iustitiának a képében.

Megható, hogy egy művészeti egyetem mutatja meg, mi az igazi jog, mi az igazán tiszta értéke. Ezt jogászként nagyon szép megélni. Ez az, ami mellett mindig ki akarok tartani.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

2021 mesés gazdagságot kínáló rulettbefektetései: a mémrészvény és a kutjaérme

2021 mesés gazdagságot kínáló rulettbefektetései: a mémrészvény és a kutjaérme

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél