szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrét. Ismerjék meg Berényi Nóra Blankát.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Negyedéves a prózai színész szakon, 22 éves. Egy művészeti szakgimnáziumban volt tánctagozatos, de aztán elkezdett versmondókon szövegeket mondani, ami valami újat adott neki. A terve az volt, hogy egy évig külföldön tanul, aztán beadja a jelentkezését az SZFE fizikai színész szakára, de azért előtte ki akarta próbálni, milyen felvételezni, így elment a prózai színészek felvételijére. Az esélytelenek nyugalma miatt iszonyú laza volt, annyira, hogy fel is vették. Szereti, hogy mennyire sokféle az osztálya, és hogy soha semmiről nem mondták, hogy ne foglalkozhatnának vele.

©

Pesszimistának tartja magát, de ha bármikor épp feladta volna, a többiek mindig visszarántották; miután megszavazták a blokádot, két órán keresztül némán bámult maga elé, és rettegett, mi fog történni. „Az zavar a legjobban, hogy soha nem kapunk konkrétumokat; akkor is azt éreztem, nem tudom, mi lesz holnaptól. De csak az számít, mi van ebben a percben. Nagyon megtanít a mában élni ez a helyzet.” Ő hozta létre azt a munkacsoportot, amelynek tagjaként minden egyes osztály képviselőjével kommunikál, hogy mindenhová eljussanak az információk. Eufórikusnak találta, amikor a Független Zeneakadémisták már a blokád elején koncertet adtak a tiszteletükre: „Nem bírtam abbahagyni a sírást; nem tudtam felfogni, hogy ilyen még létezik nálunk.” Az is meghatotta, hogy egyik nap még ők segítettek Iványi Gábor egyházának, másnap pedig Iványiék hoztak nekik ételt:

Ez a helyzet azt okozta, hogy emberek önzetlenül segítenek egymásnak, és visszaadják, amit kapnak. Ez a felismerés olyan szeretettel töltött el, amit nem nagyon szoktam tapasztalni.

A leginkább az viseli meg, ha „olyan személyek, akikre egyébként felnézek, nem értik meg, mi történik velünk, és azt gondolják, nem gondolkodó lények vagyunk, és nem önállóan döntünk. Olyanok is, akik a mai napig nagyon fontosak nekem, és akiknek mindig adni foguk a szakmai véleményükre.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elindult magától a Tesla, egy másik autós azt hitte, elszabadult, így megpróbálta megállítani

Elindult magától a Tesla, egy másik autós azt hitte, elszabadult, így megpróbálta megállítani

Megnéztük, mi a helyzet az MNB akciós hitelével: hamar elfogyhat a 2500 milliárd forint

Megnéztük, mi a helyzet az MNB akciós hitelével: hamar elfogyhat a 2500 milliárd forint

Orbán: Legfeljebb az idősotthonokban képzelhető el lazítás

Orbán: Legfeljebb az idősotthonokban képzelhető el lazítás