Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Dér Asia

Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Dér Asia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrét. Ismerjék meg Dér Asiát.

Negyedéves a doktori iskolán, 35 éves. Dokumentumfilm-rendezőként végzett az SZFE nemzetközi dokumentumfilmes mesterképzésén, a Docnomadson – egy félévet Budapesten, egyet Lisszabonban, egyet Brüsszelben egy nemzetközi osztállyal –, előtte a Pázmányra járt. A Docnomads programot az Európai Bizottság sikertörténetté választotta; „Ez is jól mutatja, a vádak ellenére milyen mélyen be van ágyazódva a nemzetközi vérkeringésbe az egyetem”, mondja. Családias helynek tartja az SZFE-t, ahol a kis létszám miatt bizalmas, közeli viszony alakul ki a tanárokkal és a diáktársakkal, még ha a néha szerénynek bizonyuló infrastruktúra okoz is váratlan helyzeteket, „de a dokumentumfilmezés úgyis arról szól, hogy kreatívan oldd meg az élet adta nehézségeket”.

©

A blokád alatt több munkacsoportban részt vesz, de főként az események filmes dokumentálásával, a filmforgatással, egy majdani archívum létrehozásával van elfoglalva. „A blokád kitalálásának éjszakáján olyan tettvágy tört fel elemi erővel, ami az általános tehetetlenségérzet miatt már régóta fortyogott sokunkban. És ez az energia azóta is tart.

Az az érzés, hogy van tétje annak, amit teszel és amit gondolsz, egy demokráciában alapérzés lehetne. Úgy, ahogy ebben a közösségben most ezt érezheted napról napra.

Azok a nehéz pillanatok számára, amikor olyan kérdésekben kell a fórumnak döntenie, ahol a különböző habitusú, életkorú, pozíciójú egyetemi polgárok egyéni érdekei mást diktálnak; „többször gondoltam azt, hogy itt a vége, ennyi volt.” De a legjobb pillanatok is ehhez kapcsolódnak számára: „Amikor a diákok és a tanárok képesek egységesen reagálni a külső fenyegetésekre, elképesztő átélni az egység érzését. Ahogy mindenki egycsapásra összezár, arra fókuszálva, ami összeköti őket, és nem arra, ami esetleg szétválasztja. Én sem hittem, hogy ez a fajta »együttes élmény« lehetséges.

Hogy ennyi ember egy közös cél érdekében úgy tudja rendezni a saját érdekeit, hogy működhessen a közösség.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

Hozzászólások