szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Fodor Orsit.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Negyedéves a rendező szak bábrendező szakirányán, 27 éves. Már a gimnáziumban is színjátszózott, színész szakra felvételizett először, mert akkor még fogalma sem volt, mi van még azon kívül, a színházcsinálás érdekelte, bármit is jelentsen az. Miután nem vették fel, elvégezte a magyar szakot, és közben a korábbi bábosztály munkáin látta, ma már nem azt jelenti a bábrendezés, amire gyerekkorából emlékezett. Az övé az első rendezőosztály, ahová csak nőket vettek fel. Bár szereti, kritikusan szemléli az SZFE-t: jóval több kötöttséget érez, mint más egyetemeken. „Ennek az a pozitív része, hogy nagyon figyelnek a gondolatainkra, a negatív pedig az, hogy el voltunk szigetelve egymástól a szakok mert sok a belső műhelymunka; de ez most megváltozott – jó irányba.” A blokád alatt a bázisdemokrácia révén fórumokat készít elő, és ő írja mindennap a napirendet, mert sok információ hozzá fut be.

©

A szenátus tagjainak lemondása megrendítette, így először az egyetemfoglalással kapcsolatban is az volt a érzése, hogy egy főleg érzelmi, közösségi elkeseredésből fakadó lépés másnapra kipukkad, semmi sem lesz belőle hosszabb távon, és csak később, a megvalósulás után egy-két nappal hitte el, hogy mindenki nagyon is komolyan gondolja, főképp, amikor elkezdték kifüggeszteni a homlokzatra, hogy hány napja tart a blokád. Az egyik legjobb élménye a blokád alatt a zeneakadémiai hallgatókból az SZFE támogatása miatt létrejött Független Zeneakadémisták zenekarának fellépése volt az egyetemnél: „Bár előtte én egyeztettem velük, de fogalmam sem volt, hogy ekkora, ilyen erős műsort hoznak majd össze. Felemelő volt.” A legrosszabbul pedig akkor érzi magát, ha arra gondol, mekkorák a tétek:

Borzasztó volt ráébredni, hogy a dolgozók számára milyen egzisztenciális veszélyt jelent ez az egész, hiszen az ő munkáltatójuk a kancellár, aki egy tollvonással kirúghatja őket.

Közösségként felelősek vagyunk egymásért, és keserű érzés, hogy emberek sorsával lehet dobálózni.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke

Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság egykori elnöke