szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrét. Ismerjék meg Fuchs Mátét.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A doktori iskola elsőéves hallgatója, 33 éves. Az ELTE-n tanult irodalom- és kultúratudományt, majd úgy érezte, ahhoz, amit az életben akar, az SZFE dokumentumfilmrendező-mesterszaka az egyenes út, a doktori iskolába pedig azért ment tovább, hogy a filmezés mellett egyszer majd taníthasson is az egyetemen. „Ez az életpályaív megtört, amint megjelent a modellváltásról szóló törvény és az új kuratórium.

Így a képzés számomra kezdi értelmét veszteni, mert nem a tudományos fokozatért akartam csinálni, hanem hogy legyen valami, ami később is ehhez az intézményhez köt.

©

Az SZFE-vel kapcsolatban egyedülállónak tartja, hogy a tanárok nyitottak a kritikára, és a hallgatói javaslatok alapján akár még a tanmeneten is módosítanak, „de ezt a megújulási folyamatot most kettéverték”. Az ellenállásról eleinte azt gondolta, majd csak „a magyar közéletre annyira jellemző semmi történik”, de a blokád révén végre történt valami. „Ez olyan érzés volt, mint amikor a kilencvenedik percben gólt lőnek, és ettől a csapatod bejut a bajnokságra. Ez kiránt az apátiából. Mintha felkapcsolták volna a villanyt, és letört volna a kapcsoló, hogy többé ne lehessen lekapcsolni.”

Tagja a dokumentumfilmes munkacsoportnak, amelyben folyamatosan filmet forgatnak – talán filmsorozat lesz belőle –, emellett fotón is dokumentálja a történéseket, és szervez fórumot is. Megrázta az a „vidám temetésnek” nevezett esemény a tiltakozások kezdetén, amikor Németh Gábor szervezésében együtt eltemették a felsőoktatást, a szenátus lemondásakor. „Ez egyszerre volt drámai és motiváló is: a végletessége muníciót is adott a kiálláshoz.” A legszebb pillanatnak azt tartja, amikor megjött a hír, hogy kifizették az egyetem dolgozóinak bérét. „Addig is azt az álláspontot képviseltük a jogászokkal együtt, hogy ez az állapot jogszerűtlen, a zsarolás elvtelen, az pedig káros és gerinctelen, hogy ellenünk fordítják a dolgozókat.

Felszabadító volt, hogy ezek szerint még van értelme a joghoz fordulni.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly