szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, illetve több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Gerstmár Annát.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Másodéves a színházi rendezőasszisztens felsőoktatási szakképzésben, 20 éves. Világ életében tanítónéni akart lenni, de amikor rátalált az egyetemen a rendezőasszisztens-képzésre, mégis ide felvételizett. Örül, hogy az órák kiscsoportosak, így mindenkivel külön tudnak foglalkozni az oktatók, a közösség is jó, és úgy érzi, a szakma legnagyobbjaitól tanulhat. Az egyetemfoglalás előtt azt érezte, valaminek most már mindenképp történnie kell: „Ha nem csinálunk semmi a szeptember elsejére virradó reggelig, elveszítjük, amiért addig dolgoztunk.”

©

Ő vezeti a raktár-munkacsoportot, így ő gyűjti be a folyamatosan érkező adományokat, ő foglalkozik a fertőtlenítéssel. A harmadik héttől már annyi adomány érkezik, hogy egy részét továbbadják rászorulóknak, hajléktalanokkal foglalkozó szervezeteknek és gyerekotthonoknak. „Ami nálunk már nem fér el, annak mások nagyon örülnek, így mi is tudunk segíteni.” A legjobban a támogatók szeretetének örül, a nyugdíjukból is adományt adó vagy nekik bevásárló néniknek.

Gyerekek kiabálják oda nekünk, hogy szabad ország, szabad egyetem, egy anyuka pedig azt mondta, a gyereke SZFE-s maszkot kért a szülinapjára, más gyerekek meg nekünk adják a csokijukat, amit amúgy ők ettek volna meg.

A kedvencem egy kisfiú volt, aki odajött hozzánk a gurulós motorján, és azt kérdezte: »Ti be vagytok ide zárva?« Próbáltuk elmagyarázni neki, hogy magunktól vagyunk itt, és védjük az épületet. Mikor elindult az apukájával, még visszanézett, és azt kérdezte: »Jöhetnek ide gyerekek is?« Számomra ezek a legfelemelőbb élmények.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkészült az adóparadicsomok friss listája, új ország is felkerült rá

Elkészült az adóparadicsomok friss listája, új ország is felkerült rá

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Leginkább a multik és német cégek örülhettek a kormány gazdasági akcióprogramjának

Eltűnt a Gruevszki-féle lehallgatásokban érintett volt észak-macedón kémfőnök

Eltűnt a Gruevszki-féle lehallgatásokban érintett volt észak-macedón kémfőnök