szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Kabdebon Dominikot.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Harmadéves drámainstruktor szakon, drámajátékos specializáción, 27 éves. Sokszor felvételizett már az egyetem különféle rendezőképzéseire, aztán belecsöppent a színházi nevelési előadások világába, és nagyon jó élményeket szerzett. „Úgy voltam vele, hogy már elég a felvételikből, ide még beadom, de ez az utolsó esélyem.” Az egyetemet családiasnak, bár szeparáltnak tartja, mindenesetre úgy gondolja, nincs még egy ilyen az országban. Az SZFE HÖK kulturális bizottságának elnökeként a már lemondott szenátusnak is tagja volt:

Ilyenkor már a jövő évi szakok indítását beszélnénk át; most nem tudom, ki és hogyan teszi ezt meg.

©

Ő már korábban belecsöppent egy szokatlan, rossz helyzetbe: végignézte, ahogyan a minisztérium nem volt hajlandó felterjeszteni a köztársági elnöknek kinevezésre a demokratikusan megválasztott rektort, Upor Lászlót. „Ő sosem élhette meg igazán, hogy rektor.” Augusztus 31-én gólyatábor után érkezett az egyetemre; addigra már látszott, hogy a szenátus minden jogkörét elvették.

Hát mit mondjak? Nagyon szar volt. Úgy mentünk be az egyetemre, hogy tudtuk, megszavazzuk a saját lemondásunkat, minden szétesik, amiért próbálunk küzdeni, és nincs igazság a földön.

Így az egyetemfoglalást már csak otthonról nézte, „addigra bennem eltört valami”.

A blokád alatt tüntetéseket szervezett, majd fesztiválszervezői tapasztalatai miatt bekerült a koncertszervező munkacsoportba. Sokszor érezte úgy a blokád kezdete óta, hogy akkora a feszültség és a felelősség, hogy olyan szerencsétlen kommunikációs helyzetekbe sodródik társaival, amelyekbe normál esetben nem került volna. Mindemellett nagyon pozitívan éli meg, hogy bár egyáltalán nem ismerte a munkacsoport tagjait, mégis nagyon jó barátokká váltak.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az utolsó elem is a helyére került a déli összekötő vasúti Duna-hídon

Az utolsó elem is a helyére került a déli összekötő vasúti Duna-hídon

Román táncosnőket raboltak ki az M5-ös autópályán – videó

Román táncosnőket raboltak ki az M5-ös autópályán – videó

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra