Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Kádár Hanna Sára

Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Kádár Hanna Sára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Kádár Hanna Sárát.

Elsőéves a mesterképzésen, a dokumentumfilm-rendező szakon, 25 éves. Az alapképzést az SZFE televíziós műsorkészítő szakán végezte el. „De nem éreztem, hogy eleget tanultam volna, talán nem nekem való volt ez a szak: nem specifikus, inkább tág tudást adott, hogy ez alapján eldönthessük, melyik területre mennénk tovább. Én nem tudtam eldönteni.” Ezért kihagyott két évet, míg végül a dokumentumfilmes mesterképzés korábbi hallgatói meggyőzték, hogy ha van szak, ahová érdemes jelentkezni, az ez, ráadásul Almási Tamás és Kékesi Attila osztályvezetők nevét meglehetősen meggyőzőnek találta. De aztán nem úgy indult az év, ahogy tervezte.

Hosszú folyamat volt, amíg elfogadtam, hogy nem olyan lesz, mint szerettem volna.

Tudom, hogy rengeteget lehet tanulni ebből a helyzetből is, de ettől még fáj, hogy nem tudok eléggé koncentrálni az óráimra. Ha délben jön egy üzenet, hogy hatkor mindenkit kiraknak az egyetemről, akkor nem igazán tudsz másra figyelni. De a foglalás céljaival egyetértek, így csinálom én is.”

©

Bár a blokád kikiáltásakor épp költözködött, büszke a társaira:

Ez másféle ellenállás, mint eddig bármi.

A saját feladatát akkor találta meg, amikor a filmes képzés Szentkirályi utcai épületét is elfoglalták: „Attól érzem jól magam, ha feldobhatom azok hangulatát, akik ott őrködnek. Hogy olyan ember legyek, akihez bárki fordulhat, akinek baja van, hiszen az az érzés, hogy megpróbálnak eltaposni, folyamatos stresszel jár.” Emellett az épület munkatársaival is folyamatosan beszélget arról, ők hogy érzik magukat ebben a helyzetben. „Sokan szerették volna szétszakítani az egyetemi közösséget. Azt gondoltam, ha mindennap beszélek a takarítónőkkel, a portással, a gondnokkal, akkor legalább tudjuk, ki hányadán áll, ki mit szeretne. Talán kevesen tudják, de nemcsak a diákok összetartóak: minden munkatársat ismerünk névről. A helyzet onnantól vált nehézzé, amikor elkezdtek általunk elutasított, a szándékainkkal ellentétes utasítások érkezni Szarka Gábor kancellártól: számukra ez egy fenyegető helyzet; azt érzik, nem tudnak mindkét oldalra megfelelni. Mi se szeretnénk, hogy nekik rossz legyen, és szerintem ők se szeretnék, hogy nekünk legyen az.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

 

Hozzászólások